Sporočila za javnost

Informativne narave - ni uradni dokument

UNIS/SGSM/216
17. september 2010

Generalni sekretar Združenih narodov, Ban Ki-moon:

"Pomagajte nam pri naših prizadevanjih za mir in dobrobit vseh nas"

Sporočilo ob mednarodnem dnevu miru,
21. september 2010

DUNAJ, 21. september (Informacijska služba ZN) - Danes obeležujemo vsakoletni mednarodni dan miru, ki se praznuje kot dan premirja in nenasilja. Mir je nekaj dragocenega. Potrebno ga je gojiti, ohranjati in braniti.

Prav zato vsako leto na mednarodni dan miru pozvonim na 'zvonec miru' na sedežu Združenih narodov. Pravzaprav se vsak dan zavzemam za mir in delujem kot posrednik med sprtimi stranmi. Svet opozarjam na grožnje, ki so vsem na očeh, hkrati pa tudi na tiste, ki se skrivajo za obzorjem. Spodbujam strpnost, pravičnost in človekove pravice ter se zavzemam za sožitje med državami in narodi.

To leto je mednarodni dan miru posvečen mladim, saj se je ne dolgo nazaj pričelo mednarodno leto mladih. Dialog in medsebojno razumevanje sta temelj leta mladih, pri čemer predstavljata tudi samo bistvo miru.

Današnja mladina se vsak dan sooča s svetovno raznolikostjo in z vedno bolj povezanim svetom. Žal so tudi podvrženi silam ekstremizma. Prav zato vse vlade in partnerje pozivam, da naredijo več za mlade. Poskrbimo, da bodo odraščali v svetu miru in strpnosti.

Hkrati pozivam vse mlade, da se nam pridružite. Pomagajte nam pri doseganju miru. Zahtevajte ga, saj žal morate vsak dan spremljati, kako mi starejši dovoljujemo, da se določene grozote dogajajo iz leta v leto. V mislih imam revščino in lakoto, nepravičnost in nekaznovanost ter degradacijo okolja.

Samo pet let nam je še ostalo, da uresničimo milenijske razvojne cilje, zato pozivam tako mlade kot stare, da nam pomagajo za prej omenjene probleme v svetu najti rešitve na globalni ravni. Delite z nami vaše ideje in načrte, bodite kreativni in strastni. Pomagajte nam pri naših prizadevanjih za mir in dobrobit vseh nas.

* *** *