Sporočila za javnost

Informativne narave - ni uradni dokument

UNIS/OUS/029
21. maj 2010

Sporočilo za medije

Strokovnjakinja ZN za človekove pravice se bo srečala s slovenskim predsednikom

LJUBLJANA / ŽENEVA, 21. maj (Informacijska služba ZN na Dunaju) - Slovenijo bo med 24. in 28. majem 2010 obiskala neodvisna strokovnjakinja za človekove pravice, dostop do pitne vode in sanitarij, Catarina de Albuquerque. Na lastne oči se bo prepričala, ali Slovenija na svojem ozemlju zagotavlja pravico dostopa do pitne vode in osnovnih sanitarij, hkrati pa se bo o tem pogovorila s slovensko vlado. V času njenega obiska se bo srečala tudi s predsednikom Republike Slovenije Danilom Türkom, ki je tudi sam v preteklosti opravljal nalogo posebnega poročevalca ZN, in sicer za področje uresničevanja ekonomskih, socialnih in kulturnih pravic.

"Misijo bodo vodila načela človekovih pravic, kot so enakopravnost in nediskriminacija, osredotočila pa se bom na položaj ranljivih skupin in njihovega dostop do pitne vode in sanitarij," je povedala neodvisna strokovnjakinja z mandatom Sveta ZN za človekove pravic. Njena naloga je, da preveri uresničevanje človekovih pravic na področju zagotavljanja dostopa do pitne vode in sanitarij.

Med njenim prvim obiskom v Sloveniji se bo ga. de Albuquerque še posebej posvetila temam kot so kvaliteta vode, sanitarna ureditev, vključno z upravljanjem z odpadnimi vodami, in dostopom do pitne vode ter sanitarij v državi. Vsak izmed nas ima človekove pravice, in sicer brez kakršnega koli razlikovanja, zato moramo imeti tudi zagotovljen dostop do pitne vode in sanitarij. Govorimo o cenovni dostopnosti, ustreznosti, dosegljivosti in varnosti. Države morajo za zagotavljanje teh temeljnih pravic izvajati trajne ukrepe.

Misija je bila prvotno načrtovana aprila 2010, vendar jo je bilo potrebno prestaviti zaradi vulkanskega prahu v zraku in posledične odpovedi letov. Gospa de Albuquerque se bo srečala z vladnimi predstavniki, upravitelji vodnih virov in odpadnih voda, predstavniki civilne družbe in akademsko sfero. Poleg uradnega obiska pri vladnih predstavnikih v Ljubljani bo tudi obiskala Dolenjsko in Primorsko. Njena odkritja in priporočila bodo predstavljena kot poročilo Svetu za človekove pravice.

V Cankarjevem domu, in sicer v dvorani Lily Novy, bo 28. maja ob 12. uri potekala tiskovna konferenca.

Catarina de Albuquerque je pravnica iz Portugalske in je trenutno zaposlena kot višja pravna svetovalka na Oddelku za dokumentiranje in primejalno pravo (neodvisna institucija pod okriljem portugalskega državnega tožilca) za področje človekovih pravic. Šolanje je končala na področju mednarodnih odnosov in se specializirala za mednarodno pravo na ženevskem Graduate Institute of International Studies. Septembra 2008 je bila imenovana kot neodvisna strokovnjakinja, svojo funkcijo pa je prevzela novembra 2008.

***

Če želite izvedeti več o mandatu in delu neodvisne strokovnjakinje, potem obiščite: www2.ohchr.org/english/issues/water/iexpert/index.htm

Spletna stran Urada visokega komisarja za človekove pravice (OHCHR) za Slovenijo: www.ohchr.org/EN/Countries/ENACARegion/Pages/SIIndex.aspx

* *** *

Za več informacij in medijska vprašanja se obrnite na:

Pri UNIS-u iz Dunaja:

Bostjan Jerman
Svetovalec za Slovenijo, UNIS iz Dunaja
Telefon: (+386) 40 569 001
E-pošta: bostjan.jerman@unvienna.org

Pri OHCHR:

Lucinda O'Hanlon
Oddelek za posebne postopke, OHCHR
Tel.:+ 41 79 444 4917
E-pošta: lohanlon@ohchr.org


ali pišite na iewater@ohchr.org