Sporočila za javnost

UNIS/OUS/022
19. april 2010

Sporočilo za medije

Obisk strokovnjakinje ZN za človekove pravice v Sloveniji je prestavljen zaradi začasnega zaprtja letalskega prometa v Evropi

LJUBLJANA / ŽENEVA, 19. april (Informacijska služba ZN na Dunaju) - Prvi obisk v Sloveniji s strani neodvisne strokovnjakinje za človekove pravice, dostop do pitne vode in sanitarij, Catarine de Albuquerque, je bil prestavljen zaradi začasnega zaprtja letalskega prometa v Evropi.

Po večjem delu Evrope so iz varnostnih razlogov začasno odpovedani vsi poleti, in sicer zaradi posledic izbruha vulkana na Islandiji. Po poročanju strokovnjakov vulkanski prašni delci v zraku ogrožajo varnost letalskega prometa.

Posebna predstavnica Sveta ZN za človekove pravice je nameravala Slovenijo obiskati med 19. in 23. aprilom 2010. V naslednjih tednih bo objavljeno novo sporočilo za javnost oziroma takoj, ko bo določen nov datum obiska v Sloveniji.

* *** *

Catarina de Albuquerque je pravnica iz Portugalske in je trenutno zaposlena kot višja pravna svetovalka na Oddelku za dokumentiranje in primejalno pravo (neodvisna institucija pod okriljem portugalskega državnega tožilca) za področje človekovih pravic. Šolanje je končala na področju mednarodnih odnosov in se specializirala za mednarodno pravo na ženevskem Graduate Institute of International Studies. Septembra 2008 je bila imenovana kot neodvisna strokovnjakinja, svojo funkcijo pa je prevzela novembra 2008.

Če želite izvedeti več o mandatu in delu neodvisne strokovnjakinje, potem obiščite: http://www2.ohchr.org/english/issues/water/iexpert/index.htm

OHCHR spletna stran za Slovenijo: http://www.ohchr.org/EN/Countries/ENACARegion/Pages/SIIndex.aspx

Za več informacij in medijska vprašanja se obrnite na:

Lucinda O'Hanlon
Tel.:+ 41 79 444 4917
E-pošta: lohanlon@ohchr.org
ali pišite na iewater@ohchr.org