Sporočila za javnost

Informativne narave - ni uradni dokument

UNIS/INF/368
7. maj 2010

Informacijski centri Združenih narodov po Evropi so objavili oglaševalsko tekmovanje za boj proti revščini

Zmagovalec bo prejel nagrado španskega predsedstva EU v višini 5000 evrov

DUNAJ, 7. maj (Informacijska služba ZN) - "Bodi kreativen v boju proti revščini" je tema nagradnega razpisa za najboljši evropski tiskani oglas, ki je odprt za vse evropske državljane. Nosilec razpisa je Regionalni informacijski center ZN za Zahodno Evropo (UNRIC), pri njem pa sodelujejo tudi Informacijska služba ZN (UNIS) na Dunaju, informacijski centri ZN po Evropi in Program Združenih narodov za razvoj (UNDP). Tekmovanje poteka v sklopu vseevropske kampanje za promocijo milenijskih razvojnih ciljev (MRC).

Srce kampanje je spletna stran www.WeCanEndPoverty.eu. Razpis je odprt za državljane 48-ih evropskih držav in vabi vsakogar, tako posameznike kot poklicne oglaševalce, da se priključi kampanji s svojim tiskanim oglasom.

"Cilj spletne kampanje je osvestiti evropske državljane o milenijskih razvojnih ciljih, saj se približuje septembrski vrh o MRC v New Yorku. Med drugim želimo tudi oblikovati skupen projekt med vsemi informacijskimi centri ZN v Evropi in nagovarjati kreativnost Evrope", je povedala Afsane Bassir-Pour, direktorica UNRIC, ob objavi spletne strani kampanje.

Zmagovalec bo prejel od španske vlade denarno nagrado v višini 5.000 evrov na posebni slovesnosti, ki bo potekala v Madridu v začetku septembra, in sicer pred vrhom MRC v New Yorku.

Španska državna sekretarka za mednarodno sodelovanje, Soraya Rodriguez Ramos, je izpostavila, da je trdna obveza za izpolnitev milenijskih ciljev do leta 2015 ena izmed prioritet španskega predsedstva EU. "Milenijska kampanja ZN si prizadeva, da bi vsi Evropejci milenijske cilje vzeli kot svoje, tekmovanje za tiskani oglas pa je izvrsten način za mobilizacijo naših državljanov," je dodala.

Sicer je nagradni razpis odprt za vse evropske državljane in rezidente, vendar lahko vsak pri kampanji sodeluje preko glasovanja za finaliste. Razpis je odprt do 30. junija 2010, sledil pa bo izbor najboljših 30 prispevkov, pri čemer jih bo 15 izbranih na podlagi spletnega glasovanja, naslednjih 15 pa s strani organizatorjev. Zmagovalec bo izbran izmed 30-ih finalistov s strani strokovne komisije, ki jo bodo sestavljali znani evropski strokovnjaki s področja oglaševanja in marketinga ter strokovnjaki ZN s področja odnosov z javnostmi. Med drugim bo sodeloval Jacques Séguéla, podpredsednik in kreativni direktor oglaševalske agencije Havas.

"Če bo ta iniciativa spremenila življenje le enega posameznika, ki živi na robu revščine, bo ves trud poplačan," je povedal član žirije Gary Knight, ameriški fotograf. Drugi člani strokovne žirije so še oblikovalec Piet Boon, belgijski modni oblikovalec Martin Margiela in generalni podsekretar ZN za komunikacije in javno informiranje Kiyo Akasaka.

* *** *

Za več informacij - vključno s pravili in pogoji - ter za sodelovanje pri razpisu obiščite:

www.wecanendpoverty.eu

Za dodatne informacije se lahko obrnete tudi na:

Pri UNIS-u iz Dunaja:

Bostjan Jerman
Svetovalec za Slovenijo, UNIS iz Dunaja
Telefon: (+386) 40-569-001
E-pošta: bostjan.jerman@unvienna.org

Pri UNRIC:

Afsane Bassir-Pour
Direktorica, Regionalni informacijski center ZN za Zahodno Evropo (UNRIC)
Telefon: (+32-2) 788-8450
E-pošta: bassirpour@unric.org

ali

Arni Snaevarr
Regionalni informacijski center ZN za Zahodno Evropo (UNRIC)
Telefon: (+32-2) 788-8467
E-pošta: snaevarr@unric.org