Sporočila za javnost

UNIS/INF/346
24. november 2009

Naš cilj je jasen: narediti konec nedopustnim zločinom

Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami se obeležuje 25. novembra

Dunaj, 25. november (Informacijska služba ZN) - "Naš cilj je jasen: narediti konec nedopustnim zločinom, ne glede na to, ali gre za rabo posilstva kot orožja vojne, družinsko nasilje, trgovanje z ljudmi za prostitucijo, t.i. zločine iz časti ali genitalno pohabljanje oz. obrezovanje žensk. Omenjeno nasilje moramo zmanjševati preko preprečevanja diskriminacije žensk in spreminjanja načina mišljenja, ki jo ohranjajo," je povedal generalni sekretar Združenih narodov v svojem sporočilu ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami, ki ga obeležujemo vsako leto 25. novembra. Razglasila ga je Generalna skupščina Združenih narodov pred desetimi leti.

Do 70 odstotkov žensk je v svojem življenju kdaj žrtev nasilja. Po ocenah Svetovne banke je za ženske med 15-im in 44-im letom bolj verjetno, da so žrtve posilstva ali nasilja doma, kot pa da dobijo raka, imajo prometno nesrečo, so žrtve vojne in malarije.

Nasilje nad ženskami ima več pojavnih oblik - fizično, spolno, psihično in ekonomsko. Te oblike nasilja so med seboj povezane in lahko spremljajo ženske od rojstva do starosti. Nekatere oblike nasilja celo presegajo državne meje, kot na primer trgovanje z ljudmi. Nasilje nad ženskami škoduje njihovim družinam, skupnosti in vsem generacijam ter krepi druge oblike nasilja v družbi. Nasilje nad ženskami prav tako povzroča osiromašenje žensk, njihovih družin, skupnosti in celotne države.

Nasilje nad ženskami ni niti sestavni del točno določene kulture, regije ali države, niti določene skupine žensk znotraj posamezne družbe. Korenine nasilja nad ženskami lahko najdemo v nenehni diskriminaciji žensk.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-moon je sprožil kampanjo 'UNiTE to End Violence against Women', ki ima cilj, da preprečuje in konča nasilje nad ženskami in dekleti na vseh koncih sveta. UNiTE kampanja združuje številne agencije in oddelke ZN ter tako spodbuja ukrepe po vsem sistemu ZN za preprečevanje in kaznovanje nasilja nad ženskami. Preko kampanje se ZN povezujejo s posamezniki, civilno družbo in vladami s ciljem končanja nasilja nad ženskami v vseh pojavnih oblikah.

Slovenija

Informacijska služba Združenih narodov (UNIS) na Dunaju podpira dogodek nevladnih organizacij, združenih v Zvezo za nenasilje (Društvo SOS telefon za ženske in otroke, žrtve nasilja, Društvo Ključ - center za boj proti trgovini z ljudmi, Društvo za nenasilno komunikacijo in Društvo Ženska svetovalnica), v sodelovanju z Ministrstvom za notranje zadeve in Policijo. Dogodek bo potekal 25. novembra v Ljubljani in bo posvečen mednarodnemu dnevu boja proti nasilju nad ženskami. Od 10. do 17. ure bodo omenjene organizacije na Prešernovem trgu razdeljevale informativna gradiva, kjer bo sodelovala tudi ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Poleg stojnice bo postavljena večja konstrukcija v obliki štirih sten doma, izza katere se bodo slišali zvoki nasilja. Mimoidoče bodo s pomočjo te konstrukcije in še dveh podobnih, razstavljenih v izložbah na Čopovi ulici, opozarjali, naj nasilja ne preslišijo, temveč prijavijo. Za več podrobnosti o omenjenem dogodku in ostalih dogodkih v Sloveniji obiščite: www.drustvo-dnk.si .

 

* *** *

Za dodatne informacije se obrnite na:

Sonja Wintersberger, Informacijska služba Združenih narodov na Dunaju
Telefon: (+43-1) 26060-3430
E-pošta : sonja.wintersberger@unvienna.org
www.unis.unvienna.org