Sporočila za javnost

UNIS/INF/339
20. oktober 2009

SPOROČILO ZA JAVNOST

Proslava dneva Združenih narodov v Sloveniji

DUNAJ, 19. oktober (Informacijska služba ZN) - Generalni sekretar Združenih narodov, Ban Ki-moon, je v svojem sporočilu ob dnevu ZN 24. oktobra izjavil, da smo "priča izjemnim okoliščinam v svetovnem merilu. Doletele so nas številne krize - prehranska, energetska, finančna in pandemija. Podnebne spremembe so vsak dan bolj opazne. Vse našteto opisuje resnico 21. stoletja: živimo na enem planetu, ki je naš skupni dom. Kot posamezniki, države in človeštvo skupaj tonemo ali plavamo."

Proslave dneva ZN se tradicionalno obeležujejo od leta 1948, in sicer kot spomin na 24. oktober 1945, ko je v veljavo stopila Ustanovna listina Združenih narodov. Vsako leto se ta dan obeleži skozi številna srečanja, razprave in razstave, ki prikazujejo dosežke in cilje Organizacije združenih narodov.

Slovenija

Društvo za Združene narode za Slovenijo bo ob podpori Informacijske službe Združenih narodov (UNIS) na Dunaju izvedlo svojo tradicionalno letno proslavo dneva Združenih narodov, ki bo 26. oktobra ob 18. uri v Zbornični dvorani Univerze v Ljubljani. Slavnostni govor bo imel dr. Zlatko Šabič, profesor na Fakulteti za družbene vede, sledila pa bo podelitev nagrad desetim najboljšim diplomskim in magistrskim delom ter doktorskim disertacijam študentov slovenskih fakultet, katerih teme so povezane s področjem delovanja Organizacije združenih narodov. Srečanje bo spremljala klasična glasba, ob koncu podelitve nagrad pa bo sledil sprejem. Za več informacij obiščite: http://www.unaslovenia.org.

* *** *

Za dodatne informacije se obrnite na:

Elisabeth Wächter
Informacijska služba Združenih narodov (UNIS) na Dunaju
Telefon: (+43-1) 26060-3348
E-pošta: elisabeth.waechter@unvienna.org

Uradna spletna stran: www.unis.unvienna.org