Dogodki

Na poti v svet brez jedrskega orožja - nova razstava v ZN na Dunaju

DUNAJ, 17. november 2015 - Na Dunajskem mednarodnem centru je postavljena nova razstava, ki prikazuje opustošenje mest Hirošime in Nagasakija, ki ga je pred 70 leti povzročila atomska bomba. Na vodenem ogledu po Združenih narodih (ZN) na Dunaju je moč videti predmete, ki pričajo o uničujoči moči atomske eksplozije v obeh japonskih mestih.

Lassina Zerbo, izvršni sekretar Pripravljalne komisije Organizacije pogodbe o celoviti prepovedi jedrskih poskusov (CTBTO), se je na srečanju s preživelimi atomskega bombardiranja, ko je obiskal Hirošimo, šele zavedal, kaj so le-ti pretrpeli. Ob tem je poudaril, da jedrsko orožje predstavlja izjemno grožnjo.

Dejal je, da so razstave, kot je ta, izjemno pomembne, saj preživeli ne bo vedno z nami, da bi svoje tragične izkušnje lahko prenesli na mlajše generacije. Predmeti iz razstave so »testament pekla, ki so ga doživeli moški, ženske in otroci v Hirošimi in Nagasakiju«.

Gospod Zerbo je okoli 100 navzočih, med katerimi so bili veleposlaniki, diplomati in osebje ZN, spomnil, da je naziv razstave 'Na poti v svet brez jedrskega orožja', mi pa še vedno ne živimo v svetu brez jedrskih poskusov. Ob tem je dodal, da smo temu cilju vseeno blizu. CTBTO je ustvaril sistem nadzora, kar pomeni, da bo vsak jedrski poskus odkrit, vendar se lahko brez veljavne pogodbe dirka jedrskega oboroževanja ponovno prične.

Na otvoritvi razstave sta bila še govornika namestnik generalnega direktorja Urada ZN na Dunaju (UNOV) in direktor Oddelka ZN za upravljanje Dennis Thatchaichawalit. Slednji je dejal, da je razstava močan opomin uničenja, ki sta ga povzročili atomski bombi v Hirošimi in Nagasakiju leta 1945. »Razstava je prikaz zastrašujoče moči jedrskega orožja, ki prinaša grozovito smrt, posledice pa nosijo še številne generacije za tem.« Ob tem je dodal, da razstava tudi pošilja močno sporočilo upanja v prihodnje, in sicer »pogled v prihodnost, ko bomo lahko vsi živeli daleč stran od dolge sence jedrskega orožja in orožja za množično uničevanje«.

Gospod Thatchaichawalit je navzoče spomnil, da je prva resolucija Generalne skupščine ZN postavila cilj, da odpravimo vso jedrsko orožje in orožje za množično uničevanje, saj lahko le tako zagotovimo, da se tovrstno orožje ne bo nikoli več uporabilo.

Razstavo si bo lahko ogledalo okoli 55.000 obiskovalcev, ki se vsako leto udeležijo vodenega ogleda Dunajskega mednarodnega centra. Tako bodo izvedeli več o prizadevanjih ZN na področju razoroževanja.

Odprtja razstave se je tudi udeležil župan Hirošime Kazumi Matsui, ki je predsednik iniciative županov miru, katere cilj je svet brez jedrskega orožja do leta 2020. Vesel je bil odprtja razstave v ZN na Dunaju. Podobne razstave so bile prikazane tudi v New Yorku in Ženevi. Ob 70. obletnici atomskih bombnih napadov na Japonsko je župan dejal, da je »ključnega pomena delitev naših izkušenj s svetom« in delitev sporočila preživelih, da »nihče ne sme več tako trpeti, kot so oni«. Slednje sporočilo moramo vztrajno širiti, da se bodo ljudje zavedli absolutnega zla jedrskega orožja.

Stalni predstavnik Japonske, veleposlanik Mitsuru Kitano, je dejal, da ima razstava zelo močno sporočilo o pomenu jedrske razorožitve. Japonska, kot sopredsedujoča procesa 'Člen XIV', je skupaj s Kazahstanom ubrala napreden pristop. Proces 'Člen XIV' spodbuja k začetku veljavnosti Pogodbe o celoviti prepovedi jedrskih poskusov. Veleposlanik Kitano je poudaril, da se bo Japonska še naprej na vso moč zavzemala za globalno jedrsko razorožitev. »Tragedija v Hirošimi in Nagasakiju se ne sme nikoli več ponoviti,« je dejal.

Prireditev je povezoval direktor Informacijske službe ZN (UNIS) na Dunaju Martin Nesirky, ki je vse goste povabil, da si razstavo tudi ogledajo. Novim veleposlanikom in drugim je priporočil voden ogled Dunajskega mednarodnega centra, če tega še niso storili, saj predstavlja dober uvod v delo pri ZN na Dunaju.

Razstava je rezultat sodelovanja med UNIS na Dunaju, stalno misijo Japonske in mestom Hirošimo in Nagasaki ter ob podpori CTBTO in Urada ZN za razorožitev na Dunaju.