Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/746
2016. június 3.

Az Egyesült Nemzetek főtitkára Ban Ki-Mun:

Üzenete a környezetvédelmi világnapon

2016. június 5.

BÉCS, június 5. (ENSZ Információs Szolgálat) - Az idei környezetvédelmi világnap a vadon élő állat- és növényfajok illegális kereskedelmére világít rá. Súlyos okunk van az aggodalomra. Elefántokat mészárolnak le elefántcsontjukért, orrszarvúakat szarvukért és tobzoskákat pikkelyükért. A tengeri teknősöktől a tigriseken át a rózsafákig, a vadon élő állat- és növényfajok ezrei kerülnek egyre közelebb a kihaláshoz. Közösségeink és az élőhelyek hosszú távú érdeke árán, csak a rövid távú nyereség hajtja az illegális kereskedelemre épülő üzleteket és az abban részt vevő egyéneket. Az illegális kereskedelemben résztvevők pedig sok esetben összejátszanak a transznacionális szervezett bűnözői hálózatokkal és csoportokkal, amelyek tevékenyen részt vesznek a nemzetek destabilizálásában.

Az Egyesült Nemzetek számos partnerszervezetével közösen eldöntötte, hogy valós célok megjelölésével megbirkózik az illegális kereskedelemmel, és a tavaly 193 ENSZ-tagállam által elfogadott fenntartható fejlődési célok keretében véget vet az orvvadászatnak. A múlt hónapban az Egyesült Nemzetek második környezetvédelmi közgyűlésén Nairobiban elindítottuk az ENSZ "Tegyen az élővilágért" globális kampányát, az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP), az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP), az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC), valamint a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) irányításával. A kampány arra kér mindenkit, hogy kötelezze el magát amellett, hogy véget vet a vadvilág illegális kereskedelmének, bevonva a hétköznapi embereket, akik odafigyelhetnek arra, hogy nem vásárolnak tiltott termékeket, valamint a kormányokat, amelyek célravezető stratégiák megvalósításával változást tudnak előidézni a fajok és az ökoszisztémák védelme érdekében.

Az idei környezetvédelmi világnap globális házigazdájaként Angola bejelentette, hogy nem tűri tovább a vadon élő állat- és növényfajokból előállított termékek illegális adásvételét és erősíti a törvényhozást, valamint növeli a határellenőrzést azért, hogy visszaállítsa az elefánt populációt, amely az ország polgárháborúja közben elpusztult. Az ilyen fellépés erős üzenetet küld arról, hogy a vadon élő állat- és növényfajok értékes árucikkek, amelyeket fenntartható módon kell kezelni, viszont meg kell őket védeni az illegális kereskedelemtől.

Az idei környezetvédelmi világnapon arra sürgetem az embereket és a kormányokat mindenhol, hogy emelkedjenek felül a közönyön, győzzék le a kapzsiságot, és őrizzék meg természeti örökségünket a jelen és a jövő generációi számára.

* *** *