Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/MA/131
2016. február 4.

Sajtómeghívó

Az ENSZ-szakértő első hivatalos magyarországi útján az emberi jogvédők helyzetét vizsgálja

GENF 2016. február 4. (Eberi Jogi Főbiztosság) - Az Egyesült Nemzetek különleges jelentéstevője, Michel Forst, 2016. február 8.-16. között Magyarországra látogat, hogy megvizsgálja az emberi jogvédők helyzetét, és első kézből szerezzen információt a civil társadalommal szembeni kihívásokról, valamint megvizsgálja, hogyan lehet bővíteni a demokratikus teret.

"Az Egyesült Nemzetek 1998 óta az emberi jogok védelmét az egyetemes emberi jogok védelmeként ismeri el, és az országok feladata, hogy támogassák e jogok védőit", mondta Michel Forst, amikor bejelentette, először utazik hivatalos útra független szakértőként Magyarországra. Őt az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa azzal bízta meg, hogy nyomon kövesse az emberi jogvédők helyzetének előmozdítását és védelmét a világban, és erről beszámoljon.

"A magyarországi látogatásom kíváló alkalom arra, hogy megvizsgáljuk, milyen mértékben garantáltak ezek a jogok Magyarországon, különös tekintettel a közelmúltbeli alkotmányos változásokra, a menekültügyi krízisre, és a társadalomban "a másságtól" való növekvő félelmekre, mondta Michel Forst.

Kilencnapos útja során, amelyre a Magyar Kormány meghívására kerül sor, a szakértő állami tisztviselőkkel, parlamenti képviselőkkel és az igazságszolgáltatás képviselőivel, emberi jogvédőkkel és a civil társadalom képviselőivel, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala-, valamint a diplomáciai élet képviselőivel is találkozik majd.

"Konstruktív párbeszédekre készülök arról, hogy hogyan lehet megerősíteni a demokratikus kereteket, és egy megengedőbb környezetet létrehozni a jogvédők számára, hogy kifejthessék értékes munkájukat Magyarországon", jegyezte meg a szakértő.

Az ENSZ különleges jelentéstevője előzetes megfigyeléseit 2016. február 16-án, kedden, 11:00 órakor mutatja be a sajtónak egy sajtótájékoztató keretében. Helyszín: a Marriott Courtyard hotel Jászai terme (1088 Budapest, József krt. 5). A sajtótájékoztatóra kizárólag a sajtó képviselőit várjuk. A sajtótájékoztatón magyar nyelvű tolmácsolás biztosított.

A különleges jelentéstevő jelentését (végleges formájában) és javaslatait 2017. márciusában mutatja be az Emberi Jogi Tanács 34. ülésszakán.
VÉGE

Az Emberi Jogi Tanács 2014-ben választotta meg az emberi jogvédők helyzetével foglalkozó Különleges Jelentéstevőnek Michel Forst-ot (Franciaország), aki széleskörű tapasztalattal rendelkezik az emberi jogok terén, különösképpen az emberi jogvédők helyzetéről. Ő volt az Amnesty International Igazgatója Franciaországban, valamint 1998-ban az első Emberi Jogvédőkről szóló Világ-Csúcstalálkozó (World Summit on Human Rights Defenders) főtitkára. További információ (angolul): http://www.ohchr.org/EN/Issues/SRHRDefenders/Pages/SRHRDefendersIndex.aspx

További információ és médiakapcsolat:

Jamshid Gaziyev (+41 796 183 429 / jgaziyev@ohchr.org)

Az ENSZ független szakértőivel kapcsolatos kérdésekkel kapcsolatban további tájékoztatást itt kaphat:

Xabier Celaya, UN Human Rights - Media Unit (+ 41 22 917 9383 / xcelaya@ohchr.org)

További információ az emberi jogokról a közösségi médiában:

Twitter: @UNHumanRights
Facebook: unitednationshumanrights
Instagram: unitednationshumanrights
Google+: unitednationshumanrights
Youtube: unohchr