Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/390
2012. november 23.

Ban Ki Mun ENSZ főtitkár

Üzenete a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napján

2012. november 25.

BÉCS, november 25. (ENSZ Információs Szolgálat) - Az emberi jogok felháborító megsértése hogy a világon nők és lányok milliói esnek áldozatuk bántalmazásnak, zaklatásnak, nemi erőszaknak, ütlegelésnek, csonkításnak, sőt gyilkosságnak. Otthonukban, utcákon, iskolában a munkahelyen vagy közösségük körében a nők életük során mintegy 70 százaléka tapasztal valamilyen fizikai vagy szexuális erőszakot. Minden várandós nő több mint egynegyede érintett.

És túl gyakran fordul elő, hogy az elkövetők büntetlenül ússzák meg tetteiket. A nők és lányok félnek beszélni sérelmeikről a büntetlenség jelensége miatt. Harcolnunk kell az ellen, hogy bűntetteket elszenvedő és már megbélyegzett áldozatokat még rettegés és szégyen is sújtsa. Az elkövetőknek kellene szégyenkezniük és nem az áldozatoknak.

Az EGYüTT a nők elleni erőszak ellen (UNiTE to End Violence against Women) kezdeményezésemben kormányok, nemzetközi szervezetek, civil társadalmi csoportok, a média és egyszerű állampolgárok is részt vesznek. Tavaly megkérdeztünk a világ minden tájáról származó fiatalokat arról, hogyan szándékoznak segíteni e kritikus probléma megoldásában és válaszaikat nagyon biztatónak tartottam. A fiatalok a tudatlanság felszámolására szólítanak fel. Azt mondják, nem szabad elnéznünk a negatív hozzáállást. Követelik, hogy emeljük fel a hangunkat az emberi jogok védelmében és egyesítsük erőinket az áldozatok megsegítésében. Egy fiatalember azt mondta a fiúk tudnának a nők elleni erőszak ellen tenni "azáltal, hogy felelős és tiszteletreméltó apák és férjek lesznek".

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden fronton jelen van és dolgozik. Próbáljuk a társadalom figyelmét felkelteni helyi programokon keresztül. Az ENSZ Nők elleni erőszak felszámolásért létrehozott pénzügyi alapja ( UN Trust Fund to End Violence against Women) csak ebben a hónapban 8 millió dollárt osztott ki 18 országban helyi kezdeményezések támogatására. Az egyre kiterjedtebb Férfi Vezetők Hálózata (Network of Men Leaders) a közfigyelem felkeltésén keresztül, a hatékonyabb törvényi szabályozás és kormányok elszámoltathatósága révén dolgozik az erőszak ellen.

A fenti erőfeszítésekre alapozva alapjaiban kell küzdenünk az erőszakot tápláló diszkrimináció kultúrája ellen. Az idei nemzetközi napon felszólítok minden kormányt, hogy kötelezzék el magukat a nők és lányok elleni erőszak minden megnyilvánulási formája ellen és sürgetem az embereket, hogy támogassák ezt a nagyon fontos célt.

* *** *