Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/384
2012. október 19.

Az Egyesült Nemzetek főtitkára, Ban Ki Mun

Üzenete az ENSZ Napon

2012. október 24.

BÉCS, október 24. (ENSZ Információs Szolgálat) - Átmenet, forrongás és átalakulások idejét éljük. Terjed a bizonytalanság, az egyenlőtlenség és az intolerancia. Próbát kell kiálljanak a globális és nemzeti intézmények. Sok forog kockán, az Egyesült Nemzetek Szervezetének lépést kell tartania tevékenységeinek teljes vertikumában: a béke, a fejlődés, az emberi jogok, a jogrend és jogállamiság, és a világon élő nők és fiatalok helyzetbe hozása területén.

Sok területen fontos jelentős fejlődés tapasztalható. A mélyszegénységben élők számát felére csökkentettük 2000 óta. Sok helyütt demokratikus átalakulás zajlik. A fejlődő világban a gazdasági növekedés biztató jelei mutatkoznak.

Eljött az idő, hogy emeljük elvárásainkat és magasabb célokat tűzzünk ki magunk elé. A Millenniumi Fejlesztési Célok 2015-ös határideje gyorsan közeledik., meg kell többszöröznünk erőfeszítéseinket, hogy elérjük eme létfontosságú célokat. Bátor és alapos fejlesztési tervet kell létrehoznunk a 2015 utáni időszakra. Harcolnunk kell az intolerancia ellen, meg kell mentenünk a konfliktusban élőket és tartós békét kell kialakítani.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete nem csupán a diplomaták találkozási helye. Az ENSZ a harcoló feleket lefegyverző békefenntartó katona, a gyógyszert osztó egészségügyi dolgozó, , a menekülteknek segítő szakemberekből álló csoport, és az igazság érvényre juttatását segítő emberi jogi szakértő is,.

Globális küldetésünk teljesítése közben számtalan barát és támogató segít minket. A nem kormányzati szervezetek, tudósok, kutatók, filantrópok , vallási vezetők, üzleti vezetők és érdeklődő polgárok segítsége mind elengedhetetlen a sikerhez. Nincs egyetlen olyan politikai vezető, ország vagy intézmény, amely mindent meg tud oldani. De mi mindannyian együtt, a magunk módján, tudunk tenni valamit.

Az idei ENSZ napon erősítsük meg egyéni elkötelezettségünket és közös célunkat: éljünk a ENSZ Alapokmányának ideáljához méltóan, hogy mindannyian jobb világban éljünk.

* *** *