Sajtóközlemények

Csak tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/NAR/1132
2012. február 28.

INCB: Meg kell akadályoznunk, hogy a közösségi médián keresztül áruljanak drogot gyerekeknek

Az INCB éves jelentése bemutatja a társadalmi kirekesztettség és a drog használat közötti összefüggéseket, figyelmeztet arra, hogy az illegális internet patikák a fiatalokat célozzák meg a közösségi médián keresztül és bemutatja a regionális trendeket

Online drogrendelés: illegális online gyógyszertárak a fiatalokat célozzák meg a közösségi médián keresztül

BÉCS, február 28. (ENSZ Információs Szolgálat) -  Az illegálisan működő internet gyógyszerboltok illegális és vényköteles szereket árusítanak online a fiatalokat egyre nagyobb számban elérve,  olvasható a bécsi székhelyű Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Testület (International Narcotics Control Board, INCB) ma kiadott 2011. évre vonatkozó ma kiadott éves jelentésében. Az INCB elnöke, Hamid Ghodse kifejtette, hogy " az illegális gyógyszertárak a közösségi médiát használják fel arra, hogy minél nagyobb, elsősorban fiatal közönségnek értékesítsék a veszélyes szereket, az Egészségügyi Világszervezet vizsgálata az illegális gyógyszertárak által forgalmazott gyógyszerek több mint felét hamisítványnak találta." A internetes gyógyszertárak fő jellemvonása, hogy csempészik a termékeket a fogyasztókhoz, miközben honlapjukon igyekeznek meggyőzni a fogyasztóakt arról, hogy a termékek valójában legálisak. Az INCB felhívja a kormányokat, hogy tiltsák és zárják be az illegális gyógyszertárakat és kobozzák el az illegálisan rendelhető és postai úton csempészett szereket.

A fiataloknak joguk van a drogok és a függősséget okozó szerek elleni védelemre - az INCB több erősfeszítést sürget a társadalmi kirekesztettség és a drog problémák ördögi köréből való kitöréshez

A marginalizálódott, drog problémával küzdő közösségek segítése elsőszámú fontosságú kell legyen az INCB jelentése szerint. A világ közösségeiben a drog használat és csempészet valósággal népbetegség lett, egy ördögi kör, amely számos társadalmi problémát hordoz mint pl. erőszak, szervezett bűnözés, korrupció, munkanélküliség, rossz egészség és rossz oktatás - mindezek elsősorban a fiatalokat érinti.  A Testület elnöke Hamid Ghodse elmondta,  "Ezeknek a  közösségeknek a  fiataljai hasonló esélyekkel kell rendelkezzenek, mint azok, akik a szélesebb társadalomban élnek és joguk van arra, hogy védelmet kapjanak a droghasználat és drogfüggőség ellen." A töredezett közösségek, ahol kisebb a társadalmi kohéziós erő nagyobb valószínűséggel tapasztalnak többszörös problémákat beleértve a droghasználatot is, és ezek a problémák olyan társadalmi zűrzavart és erőszakot keltenek amelyeket már láthattunk a világ városaiban és amelyek a társadalom szélesebb körére hatással vannak. Az ilyen közösségek nemcsak saját lakosaikat teszik ki kockázatnak, de a teljes közösség stabilitását is veszélyeztetik. Ghodse figyelmeztet: "A társadalmi felbomlást tapasztaló közösségek szükségleteit sürgősen kezelni kell, mielőtt elér egy olyan pontot, amikor már a hatékony cselekvés lehetetlen lesz."

Regionális adatok

Közép-Amerika és a Karib-szigetek továbbra is tranzit területe a Dél-Amerikából Észak-Amerikába tartó kábítószer-csempészetnek. Az Egyesült Államokba csempészett kokain 90 százaléka Mexikón keresztül érkezik.  Néhány mexikói drog kartell a mexikói bűnüldözési hatóságok nyomására Közép-Amerikába tette át tevékenységét és egyre növekvő erőszakot alkalmazva. 2010-ben Hondurasból, Costa Ricából és Nicaraguából érkezett a legnagyobb mennyiségű kábítószer az Egyesült Államokba. Közép-Amerikában az emberölések számát a kábítószer-csempészet nagy mértékben befolyásolja, sőt ma már az egyetlen fő faktornak tekinthető a térségben egyre növekvő erőszak kialakulásában.

Észak-Amerika 2010-ben továbbra is a világ legnagyobb illegális drog piaca maradt, a régió három országával a világon itt a legnagyobb a drogelőállítás, gyártás, kereskedelem és fogyasztás.  A régióban továbbra is a marihuána a legnagyobb mennyiségben előállított kábítószer, amelyet mindhárom országban nagy mennyiségben termelnek.

Az illegális vadkender ültetvények száma drámaian megemelkedett Nyugat- és Közép-Európában. Egyre inkább ipari méretekben termesztik, főként beltéren, a szervezett bűnözés bevonásával. Európa maradt a világ második legnagyobb kokain piaca. Változott az Európába irányuló kokain csempészet útvonala, egyre több érkezik Észak-Afrikán át. Kelet-Európában a vámhatóságok által elkobzott kokain mennyisége 2010-ben drasztikusan megnőtt. A Testület aggodalmát fejezi ki az Európában használt szerek széles és egyre növekvő skálája miatt. Egy 2011-ben  a 15-24 éves lakosság körében végzett felmérés szerint a válaszadók 5 százaléka használt már valamilyen tiltott szert.  2010-ben rekordmennyiségű új szert azonosítottak, melynek többsége nincs nemzetközi tiltólistán. Európa  a világ legnagyobb ópium felhasználója, a heroin fogyasztás a legnagyobb drog problémát jelenti a betegségek és halálozás tekintetében.

Nyugat Ázsia továbbra is az illegális máktermesztés központja, 2011-ben jelentősen növekedett az ópium előállítás. A terjedő vidéki mákültetvények Afganisztánban, az ópium növekvő ára valamint a Nemzetközi Biztonsági Erő (ISAF) jelenlétének tervezett csökkentése további termelés növekedéshez vezethet 2011 után. Ez nagy aggodalommal tölti el a Testületet, különösen azért mert egy olyan régióba történik mindez, amely már most is a legnagyobb mértékben használ ópiumot.

A kokain Dél-Amerikából Afrikán át történő csempészete Európába az utóbbi évek legnagyobb fenyegetését jelenti. Nyugat-Afrika a kokaincsempészet központja, egyre több hajó és kereskedelmi repülőjáraton csempészik be a kokaint a régióba. A heroin Kelet-Afrikán át jut el az afrikai kontinensre, onnan vagy Nyugat-Afrikán át, vagy egyenesen Európába és más régiókba kerül.  2011-ben rekord heroin fogások történtek Kenyában és a Tanzániai Egyesült Köztársaságban. A Testület különös aggodalmát fejezi ki az Afrikába irányuló heroin növekvő mennyisége és használata miatt, különös tekintettel Kelet- és Dél-Afrikára.

* *** *

További információ elérhető az alábbiaktól:

Regina Rohrbach
Egyesült Nemzetek Információs Szolgálat (UNIS)
Telefon: (+43-1) 26060-3898
Email: regina.rohrbach[at]unvienna.org

vagy

Anne Thomas
Egyesült Nemzetek Információs Szolgálat (UNIS)
Telefon: (+43-1) 26060-5588
Mobil: (+43) 699-1459-5588
Email: anne.thomas[at]unvienna.org