Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/238
2010. december 7.

Az Egyesült Nemzetek főtitkára, Ban Ki Mun:

"Az idei Emberi jogok napján ösztönözzenek minket azok, akik azért küzdenek, hogy világunk igazságosabb legyen"

Üzenet az Emberi jogok napján
2010. december 10.

BÉCS, december 7. (ENSZ Információs Szolgálat) - Az emberi jogok jelentik a szabadság, a béke, a fejlődés és az igazság alapját - s az ENSZ egész világon végzett munkájának lényegét is.

Az emberi jogokat védő és elősegítő törvények elengedhetetlenek. De a fejlődés gyakran egyes embereken múlik bátor nőkön és férfiakon, akik azért küzdenek, hogy megvédjék saját és embertársaik jogait; akik eltökéltek, hogy jobbá tegyék az emberek életét.

Nekik, az emberi jogok védelmezőinek ajánljuk az idei Emberi jogi napot. Csoportjuk összetétele változatos. Lehetnek ők társadalmi szervezetek tagjai, újságírók, vagy csak egy hétköznapi polgár, aki a közvetlenül tapasztalt visszaéléseket és ez ösztönözte cselekedetre.

Közös bennük, az hogy mindannyian egyaránt elkötelezettek a legsebezhetőbbek megvédése és a büntetlenség felszámolása iránt.  Kiállnak, felszólalnak a szabadság és az emberi méltóság nevében.

Az emberi jogok védelmezőinek létfontosságú szerepük van a diszkrimináció elleni küzdelemben.  Ők vizsgálják ki a jogsértéseket, segítenek az áldozatoknak kiharcolni igazukat.

Sajnos a munkájuk gyakran óriási kockázattal jár.

Az emberi jogok védelmezőit zaklatják, munkahelyükről elbocsátják és jogtalanul bebörtönzik.  Sok országban megkínozzák, bántalmazzák és meggyilkolják őket.

Barátaik és családtagjaik ugyancsak zaklatás és megfélemlítés céltáblájává válnak.

Az emberi jogok női védelmezőinek további kockázatokkal is számolniuk kell, ezért még nagyobb támogatásra van szükségük.

Az Emberi jogok napja kiváló alkalom arra, hogy tisztelegjünk az emberi jogok védelmezőinek bátorsága és eredményei előtt és egyben megfogadjuk, hogy még többet teszünk azért, hogy munkájukat biztonságban végezhessék.

Elsősorban a tagállamoké a felelősség, hogy megvédjék az emberi jogok védelmezőit.  Felhívok tehát minden tagállamot, hogy biztosítsa a szólásszabadságot és a gyülekezés jogát, amely munkájukat lehetővé teszi.

Amikor az emberi jogok védelmezőinek élete veszélyben van, mi sem vagyunk biztonságban.

Amikor az emberi jogok védelmezőinek hangja elnémul, az igazság maga is kifullad.

Az idei Emberi jogok napján, ösztönözzenek minket azok, akik azért küzdenek, hogy világunk igazságosabb legyen.  Emlékezzünk arra, hogy az emberi jogok bajnoka, családi háttértől, képzettségtől függetlenül, bárki lehet

Használjuk hát ezt az erőt!  Legyünk mindannyian az emberi jogok védelmezői!

* *** *