Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/216
2010. szeptember 17.

Az Egyesült Nemzetek főtitkára, Ban Ki Mun:

"Segíts harcolni a békéért és mindannyiunk jólétéért!"

Üzenete a Béke Nemzetközi Napján,
2010. szeptember 21.

BÉCS, szeptember 21. (ENSZ Információs Iroda) - Ma a Béke nemzetközi napját ünnepeljük - egy napot ami a fegyverszünetnek és az erőszakmentességnek van szentelve. A béke értékes. Táplálni kell, fenn kell tartani és meg kell védeni.

Ezért szólaltatom meg az idei Békenapon a Béke harangját az Egyesült Nemzetek főhadiszállásán. És ezért dolgozom - minden nap - a békéért. Szembenálló felek között közvetítek. Megszólaltatom meg a vészcsengőt a fenyegetésekkel szemben - legyenek ezek bár olyanok, amelyeket tisztán látunk, bár olyanok, amelyek csak a horizonton ólálkodnak. A toleranciát, igazságot és az emberi jogokat népszerűsítem. És az országok és népek közötti harmóniáért kampányolok.

Idén a Béke napját a fiataloknak szentelem. Nemrég megkezdődött a Fiatalság nemzetközi éve. Ennek témája (párbeszéd és kölcsönös megértés) magának a békének a lényegét ragadja meg.

A fiatalok manapság otthon vannak a globális sokszínűségben, biztonságban vannak egy kölcsönösen összekapcsolódó világban. Ugyanakkor ki is vannak téve az extremitás erőinek. Ezért azt mondom minden kormányzatnak, és minden partnerünknek: tegyünk többet a fiatalokért. Adjuk meg nekik a béke és megértés világát.

És minden fiatal embernek azt mondom: csatlakozzatok hozzánk. Segítsetek dolgozni a békéért. Türelmetlen vagy. Látod, hogy mi, akik öregebbek vagyunk nálad, hagyjuk, hogy évről évre tovább éljen a szegénység, az éhség, az igazságtalanság, a büntetlenség és a természet hanyatlása.

Most, hogy csak öt évünk maradt a Millenniumi fejlesztési célok megvalósítására, arra kérek mindenkit: fiatalt és öreget egyaránt, hogy segítsen nekünk globális megoldást találni e globális problémákra. Oszd meg terveidet és ötleteidet, cselekedj kreatívan és hévvel. Segíts nekünk harcolni a békéért és mindannyiunk jólétéért.

* *** *