Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/208
2010. augusztus 10.

Az Egyesült Nemzetek főtitkára, Ban Ki Mun:

"Az idősebb nemzedékek maguk is rengeteget tanulnak a fiatalok tapasztalataiból és példáiból"

Üzenet a nemzetközi ifjúsági napon, 2010. augusztus 12.

BÉCS, augusztus 12. (ENSZ Információs Iroda) - Az idei nemzetközi ifjúsági napon egyben a "Párbeszéd és kölcsönös megértés" mottó jegyében az ifjúság nemzetközi évének kezdetét is ünnepeljük.

Korunk próbára tevő szociális, és gazdasági környezete különös hangsúlyt biztosít a fiatalságnak. A 15 és 24 év közötti fiatalok nyolcvanhét százaléka fejlődő országokban él. A globális gazdasági válság aránytalanul sújtotta őket. Elvesztették munkájukat, még az alacsony fizetésű állásokért is harcolniuk kellett, ráadásul az oktatáshoz való hozzáférést is korlátozottnak találták. Ahogy a gazdaságok lassan-lassan helyreállnak, a fiatalság igényei kell, hogy a legfőbbek legyenek.

Ez éppúgy erkölcsi parancs, ahogy a fejlődéshez is feltétlenül szükséges. Ugyanakkor lehetőség is: a fiatalság energiája lángra gyújthatja a tétovázó gazdaságokat. Rendszeresen megihlet azoknak a fiataloknak a jóakarata, tehetsége és idealizmusa, akikkel világszerte találkozom. Sokban hozzájárulnak a szegénység eltörlésére, a járványok megfékezésére, az éghajlatváltozás leküzdésére, és a Milleniumi fejlesztési célok elérésére irányuló munkánkhoz. Arra kérem a tagállamokat, hogy növeljék az ifjúsággal kapcsolatos befektetéseiket, hogy az ifjak még többet tehessenek.

A nemzetközi év folyamán az Egyesült Nemzetek, és ifjúsági partnerszervezetei arra fogják helyezni a hangsúlyt, hogy bátorítsák a párbeszédet és a megértést nemzedékeken, kultúrákon és vallásokon keresztül. Egy olyan világban, ahol különböző emberek, tradíciók egyre közelebb kerülnek egymáshoz, gyakrabban kerülnek kapcsolatba, mint korábban bármikor, létfontosságú, hogy a fiatalok megtanulják, hogyan tanúsítsanak komoly figyelmet és empátiát mások iránt, hogyan fogadják el a különböző véleményeket és hogyan oldják meg a konfliktusokat. Kevés feladat van, ami fontosabb e képességek fejlesztésénél és az ifjúság emberi jogokkal kapcsolatos oktatásánál. Hiszen bennük nemcsak a vezetők új nemzedékét, de korunk döntő résztvevőit is láthatjuk. Vegyük számításba azt is, hogy az idősebb nemzedékek maguk is rengeteget tanulnak a fiatalok tapasztalataiból és példáiból, miközben egy olyan világba lépnek, ahol a kapcsolatok kialakulása egyre gyorsabb.

Mikor belevágunk e nemzetközi évbe, vegyük figyelembe és ünnepeljük meg, mit adhat az ifjúság, hogy biztonságosabb, igazságosabb világot építsen. Fokozzuk erőfeszítéseinket, hogy a fiatalokat bevonjuk a politikába, a programokba és azokba a döntéshozatali eljárásokba, amelyek az ő jövőjükben és a miénkben is hasznot hoznak.

* *** *