Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/196
2010. június 1.

Az Egyesült Nemzetek főtitkára, Ban Ki Mun:

"Veszélyben a biodiverzitás"

Üzenet a környezetvédelmi világnapon, 2010. június 5-én

BÉCS, június 5. (ENSZ Információs Iroda) - A biodiverzitás, azaz a földi élet mindnyájunkat fenntartó, hihetetlen sokfélesége veszélyben van. A fajok sűrűbben halnak ki, mint amit korábban valaha is mértek. A fajok eltünésének nagy része pedig olyan emberi tevékenységekhez tartozik, amelyek vízforrásokat szennyeznek be vagy merítenek ki, megváltoztatják és erodálják az élőhelyeket továbbá megváltoztatják a globális klímát. A békáktól a gorrillákig, a hatalmas növényektől az apró rovarokig fajok ezrei vannak veszélyben.

A környezetvédelmi világnap idei témája: "Sok faj, egy bolygó, egy jövő" a biodiverzitás nemzetközi napjának felszólítását visszhangozza. Meg kell állítani a tömeges pusztulást és fel kell hívni a figyelmet a bolygónk talaját, erdőit, óceánjait, korallzátonyait és hegyeit lakó milliónyi faj életbevágó jelentőségére. Egészségünk, jólétünk, és fenntartható jövőnk múlik az ökoszisztémák és az élet e bonyolult, kényes hálózatán.

A környezetvédelmi világnap 2010-es, nemzetközi ünnepségeinek Ruanda a házigazdája. Ez az Afrika nagy tavainak régiójában elterülő, apró ország igen gyorsan nyer hírnevet a zöld ügy úttörőjeként. 52 veszélyeztetett fajnak - köztük a ritka hegyi gorillának - adva otthont, Ruanda példázza, hogyan szőhető egybe a környezet fenntarthatósága egy ország gazdasági növekedésével. Dacára a számos kihívásnak - köztük a szegénységnek, a földek széles körű eróziójának -, mellyekkel szembe kell néznie, az "ezernyi domb országa" azon ügyködik, hogy újra erdősítsen, megújuló energiaforrásokat alkalmazzon, fenntartható mezőgazdasági termelést folytasson és kialakítson egy jövőbe tekintő zöld álmot.

Idén Kigali lesz a szíve annak a globális, multikulturális, integratív fesztiválnak, mely bolygónkat, és annak milliónyi faját, továbbá az élet azon számtalan formáját hivatott megünnepelni, amelyek révén a földi élet különböző formái összekapcsolódnak. A környezetvédelem nemzetközi napján arra kérek mindenkit Kigalitól Canberráig, Kuala Lumpurtól Quitóig, hogy segítsen nekünk meghúzni a vészharangot. Kapcsolódjon be a feladatba, beszéljen nyíltan! Tanuljon és tanítson másokat! Mutasson utat és segítsen rendet tenni! Kapcsolódjon össze újra a természettel, a mi életerőnkkel! Együttesen képesek vagyunk új álmot teremteni a biodiverzitásnak. Sok faj, egy bolygó, egy jövő!

* *** *