Sajtóközlemények

UNIS/OUS/007
2010. február 9.

Médiatájékoztató

Az ICDPR Miniszteri találkozója a Duna Vízgyüjtő Területével foglalkozó Ütemterv elfogadására

BÉCS, február 9. (ENSZ Információs Iroda) - Február 16-án, Bécsben, Ausztriában a Dunavédelmi Nemzetközi Bizottság vendéglátása mellett a Duna Védelmi Egyezmény Tagjainak Miniszteri Tanácskozására gyűlnek össze Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Csehország, Németország, Magyarország, Montenegro, Moldova, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna és az Európai Bizottság miniszterei és magas szintű képviselői.

A Miniszteri Tanácskozás várhatóan elfogadja a Duna Vízgyüjtő Területével foglalkozó Ütemtervet, ami körvonalazza a 2015-ig, a Duna és mellékfolyói környezeti tényezőinek javítására bevezetendő intézkedéseket. Az intézkedések között szerepel a természeti és termesztéses szennyezés visszafogása, a környezetre káros folyószabályozások csökkentése, a városi szennyvízrendszerek fejlesztése, a foszfát-tartalmú mosószerek bevezetése minden piacon, és a balesetek következtében történő szennyezés effektív kockázatkezelése. Intézkedéseket hoznak emellett egyrészt a folyás folytonosságának a halvándorlások érdekében történő helyreállítására, másrészt a lápok újboli összekapcsolására. A terv áttekintő: a forrástól a torkolatig érvényes, és kielégíti az Európai Unió Víz Keretirányelvének főbb elvárásait.

Emellett elfogadnak majd a Duna vízgyűjtőjének 17 részvízgyűjtőjére vonatkozó árvízi akcióterveket is. Ezek a részvízgyűjtő-tervek több száz olyan konkrét eljárást tartalmaznak, amelyek bevezetésével a Duna-menti országok megvédhetik népeiket az árvizektől és csökkenthetik a 2002-es, 2005-ös, 2006-os árvizekhez hasonló áradások által okozott károkat és veszteségeket.

Időpont: 2010. február 16, kedd.

Sajtótájékoztató: 13.00

Fotózási lehetőség: 8:30

Helyszín: ARES torony / Wolke 19

Donau-City-Straße 11 / 19-ik emelet

1220 Bécs, Ausztria

Az ICDPR elnöke, Mitja Bricelj sajtótájékoztatót tart 13:00 órakor. A résztvevő miniszterek várhatóan ellátogatnak majd a sajtótájékoztatóra és lehetőséget adnak egyéni interjúra. A Miniszteri találkozó megnyitója (9:00-9:30) a sajtó képviselői előtt nyitva áll.

A Miniszterek és képviselők által tartott nagy méretű, a Duna vízgyűjtő területét ábrázoló fotó (fotózási lehetőség: 8:30) az ICDPR honlapjáról ( www.icdpr.org) február 16., 12:00-tól ingyenesen letölthető.

* *** *

További információkért, illetve a résztvevő miniszterekkel és magas szintű képviselőkkel készítendő interjúk lehetőségével kapcsolatban kérjük keresse:

Jasmine Bachmann
ICPDR Titkárság az UNOV-nél
Mobil: (+43-676) 845 200 220
E-mail: jasmine.bachmann@unvienna.org
Honlap: www.icpdr.org

Sonja Wintersberger
Igazgatóhelyettes, UNIS Bécs
Telefon: (+43-1) 260 60 3430
E-mail: sonja.wintersberger@unvienna.org