Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/INF/372
2010. június 23.

A 2010-es vegyes jelentés a szegénység-ellenes célokról, hangsúlyozza a szeptemberi ENSZ-csúcs előtt álló kihívásokat

BÉCS, június 23. (ENSZ Információs Iroda) - Az Egyesült Nemzeteknek a Milleniumi fejlesztési célokról szóló éves jelentése beszámolt róla, hogy a gazdasági válság hatása - bár világszerte komoly csapást mért a munkákra és bevételekre - nem fenyegeti a Milleniumi fejlesztési célok (Mfc) törekvését, hogy 2015-ig felére csökkentse a rendkívüli szegénységben élők számát. A jelentés számos sikert kiemel, ugyanakkor számba veszi annak emberekre gyakorolt hatását is, hogy számos fejlesztési cél esetében elmaradt a szükséges előrehaladás.

A Milleniumi fejlesztési célok jelentés 2010, amelyet az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun ma hoz nyilvánosságra, segít megalapozni a szeptemberi ENSZ-csúcsot. Csupán néhány nappal azelőtt kerül nyilvánosság elé, hogy a G8-ak csoportja kanadai találkozóján megvitatná a segélyekkel kapcsolatos felelősségteljesség kérdését.

Ban főtitkár a jelentés előszavában elmondta: "Ez a jelentés megmutatja, hogy a célok elérhetők, ha a nemzetközi fejlesztési partnerek támogatják a nemzeti fejlesztési stratégiákat és politikákat. Ugyanakkor világos, hogy a szegények életének fejlődése elfogadhatatlanul lassú és számos nehezen kiharcolt eredmény értékét csökkenti az éghajlati-, élelmiszer- és gazdasági válság. Emberek milliói várják a nemzetközi közösségtől, hogy valóra váltsa a Milleneumi fejlesztési célokban megtestesülő nagy álmot. Tartsuk be ezt az ígéretet."

Az ENSZ-jelentés számos szegény országban, különösen Afrikában számol be komoly eredményekről a gyermekek elemi iskolába juttatása terén. Továbbá kiemeli az AIDS, a malária- és a gyermekhalandóság legyőzése terén elért sikereket. Ráadásul arra is jó esély van, hogy elérjük a tiszta ivóvízhez való hozzáférés fejlesztési célját.

De azok a veszteségek, amik a legszegényebbeket, a távolabbi térségekben, nemzetiségük vagy nemük miatt hátrányokkal élőket sújtják, számos téren lelassították az előrehaladást.

A megállapítások között szerepel, hogy a fejlődő világ lakosságának mindössze fele fér hozzá magasabb szintű tisztasági ellátáshoz, toalettekhez, latrinákhoz. A szegény háztartásokból származó lányok ötöde 3,5-ször nagyobb eséllyel marad ki az iskolából, mint a gazdag háztartásokból származók, és még az azonos környezetből származó fiúk arányánál is 4-szer nagyobb eséllyel. Egyes fejlődő régiókban ráadásul kevesebb, mint a nők fele részesül képzett egészségügyi dolgozók által nyújtott nőgyógyászati ellátásban a szülés ideje alatt.

Azon emberek aránya, akik a fejlődő világban kevesebb, mint napi 1,25 dollárból élnek (állandó USA-dollárral számolva) az 1990-es 46 százalékról 2005-re 27 százalékra csökkent. A sort Kína és Délkelet-Ázsia vezeti. Az előrejelzések szerint a 2015-ös célévre sikerül elérni a 15 százalékos arányt.

De az Mfc-jelentés 2010 azt is bemutatja, hogy az éhínséggel szembeni előrehaladást nagyban érintették a gazdasági nehézségek is. Először a 2008-ban egekben járó élelmiszerárak, majd ezt követően a 2009-ben csökkenésnek induló fizetések nehezítették a szegényeknek, hogy családjukat élelmezzék. Az alultápláltaknak az évtized kezdete óta folyamatosan növekvő száma 2008 óta még gyorsabb arányban növekszik.

A válság próbára teszi a globális partnerséget a fejlődésért

Az ENSZ-becslése szerint a 8. cél, a globális partnerség a fejlődésért - a nemzetközi kooperáció rugalmasságát mutatja a közelmúlt gazdasági nehézségeinek tükrében.

A hivatalos fejlesztési támogatás (ODA) összege 2008-ban és 2009-ben is nőtt, így most már évi közel 120 milliárd dolláros összeget ér el. A fejlődő és szegény országok tovább fejlesztették hozzáférésüket a gazdag országok piacaihoz. A fejlődő országok tartozásai tovább enyhülnek a kiváló hitelpolitika és a legszegényebb országoknak nyújtott egyre újabb hitelengedményeknek köszönhetően.

A jelentés elmondja: "Dacára annak, hogy a globális gazdasági válság akadályozza az exporttevékenységet, az exportot érintő hiteltevékenység stabil, vagy - a legtöbb fejlődő régióban - 2008-ban ismét csökkenésnek indult. Dacára annak, hogy az exportnyereségek 2009-ben is tovább csökkentek, és hogy egyes országokban megakadt a növekedés, a hitelterhek feltehetőleg történelmi szintek alatt maradnak."

De a globális partnerség átfogó teljesítményét illetően még nem született meg az ítélet

Az ENSZ-jelentés figyelmeztet, hogy az ODA 2009-es növekedése a 2008-as összeghez képest mindössze 0,7 százalékos, ami valós értékben, a jelenlegi USA-dollárt alapul véve, tulajdonképpen 2 százalékos csökkenést jelent. A jelentés hangot ad a 2010-es fejlesztési segélyt illető aggodalmaknak, amelyet még az adományozó országok pénzügyi nehézségei is veszélybe sodorhatnak. A jelentés emellett kiemeli, hogy jelentős összeg hiányzik, ha be akarjuk váltani 2005-ös ígéretünket, miszerint megduplázzuk az Afrikának nyújtott támogatásokat. Végül: a jelentés íróinak reményei, hogy a 2001 óta folyó világkereskedelmi megbeszélések "fejlődési körét" befejezik, meghiúsultak.

A klímaváltozás megkérdőjelezi a környezeti fenntarthatóságot

A környezeti fenntarthatóságról szóló 7. célról az ENSZ jelenti, hogy az elmúlt évtizedben a világ évente 13 millió hektárnyi erdőt veszített. Ez az arány aggasztó. Még akkor is, ha fejlődésnek számít a korábbi évtizedben mért évi átlag 16 millió hektárhoz képest.

A népességnövekedés és a gazdaság növekedése az elmúlt két évtizedben, 1991 és 2007 között, globálisan közel 50 százalékkal növelte a CO2 kibocsátást. Ennek aránya a korábbi 21,9 milliárd métertonnáról 29,6-ra nőtt. A 2008-as felmérések - becslések szerint - azt mutatják majd, hogy a növekedés aránya lelassult, többnyire a gazdasági visszaesés hatására. Még az is lehet, hogy a globális kibocsátás is lecsökkent 2009-ben. De azok a becslések, amik ezeket az eredményeket mutatták, azt is valószínűsítik, hogy - amennyiben nem hozunk meghatározó ellenintézkedéseket - a kibocsátás ismét nekilódul, amint a világgazdaság talpra áll. Az ENSZ 2010-ben, a mexikói Cancúnban tartja következő nemzetközi klímaváltozási tanácskozását.

A világ vezetői elindítják 2015-ig érvényes akciótervüket

A nyolc Mfc, amiről először a 2000. szeptemberi milleniumi csúcson állapodtak meg, 2015-ig világméretű célokat fogalmaz meg a rendkívüli szegénységgel, az éhínséggel, az egészség és az oktatás fejlesztésével, a nők érvényesülésével valamint a környezeti fenntarthatóság biztosításával kapcsolatban.

Az ENSZ szeptember 20-22-én, New York-ban gyűlik össze speciális csúcstalálkozójára, hogy megállapodjon egy tervről, aminek segítségével gyorsítani lehet a célokkal kapcsolatos globális cselekvést. Több mint 100 állam- és kormányfőt várnak a találkozóra, továbbá a magánszektor, alapítványok, valamint civil társadalmi szervezetek képviselőit.

A Milleniumi fejlesztési célok jelentés, a célokkal kapcsolatos regionális fejlődés éves felmérése, tükrözi 25 ENSZ- és nemzetközi ügynökség legkiterjedtebb és leginkább naprakész adatait. Az ENSZ Gazdasági és Szociális Ügyek Főosztálya által készített jelentést az ENSZ Közgyűlése az Mfc-csúcsra hivatalos anyagként nyújtja be. Azon adatok teljes jegyzéke, amelyek alapján e jelentés elkészült, elérhetőek a mdgs.un.org/ címen.

További információért, sajtóközleményekért, ügynökségek közötti sajtókapcsolati listákért látogassa meg az alábbi honlapot: www.un.org/millenniumgoals

* *** *

További információkért keresse:

Martina Donlon
ENSZ Tájékoztatási osztály (New York)
Telefon: (+1-212) 963-6816
E-mail: donlon@un.org

Pragati Pascale
ENSZ Tájékoztatási osztály (New York)
Telefon: (+1-212) 963-6870
E-mail: pascale@un.org

Sonja Wintersberger
Igazgatóhelyettes, UNIS Vienna
Telefon: (+43-1) 26060-3430
E-mail: sonja.wintersberger@unvienna.org
Honlap: www.unis.unvienna.org