Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/INF/368
2010. május 7.

Az Egyesült Nemzetek európai Információs Központjai megindítják szegénységellenes reklámversenyüket

A győztes a Spanyol EU-elnökség 5000 Eurós díját kapja

BÉCS, május 7. (ENSZ Információs Iroda) - az Egyesült Nemzetek Nyugat-Európáért felelős Regionális Információs Központja (UNRIC), együttműködésben az Egyesült Nemzetek bécsi Információs Irodájával (UNIS), valamint az európai Információs Központokkal és az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programjával (UNDP), ma indította el egész Európát magában foglaló reklámversenyét, amelynek témája: "Engedd szabadjára kreativitásodat a szegénység ellenében". A verseny része egy a Milleniumi fejlesztési célokat (Mfc) népszerűsítő, egész Európát lefedő kampánynak.

A kampány középpontjában a www.WeCanEndPoverty.eu honlap áll. A verseny, amelyben minden európai ország állampolgára részt vehet, nyitva áll mindenki: magánszemélyek vagy reklámszakemberek előtt is, akik nyomtatott pályázataikat benyújtva, vehetnek részt rajta.

Afsane Bassir-Pour, az UNRIC igazgatója a kampány honlapjának indításakor elmondta: "Tekintetbe véve a szeptemberi, New York-i csúcsot a Milleniumi fejlesztési célokról (Mfc), e kampány célja, hogy felkeltse a figyelmet az Mfc-kkel kapcsolatban, hogy közös célt állítson az ENSZ minden információs központja elé, valamint az, hogy merítsen Európa kiemelkedő kreativitásának tengeréből."

A győztes a spanyol kormány 5000 Eurós díját kapja. A különleges, díjátadó ünnepség megrendezésére szeptember elején, Madridban kerül sor, közvetlenül a New York-i Mfc-csúcs előtt.

Spanyolország nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára, Soraya Rodriguez Ramos kiemelte, hogy a Spanyol EU-elnökség egyik kiemelt prioritásának tartja, hogy ragaszkodjon az Mfc-k 2015-ig való teljesítéséhez. Hozzátette: "Az ENSZ Mfc-kampányának célja lehetővé tenni, hogy minden európai megértse: ezek a célok mindenkit érintenek. A reklámverseny pedig kiváló eszköz arra, hogy mozgósítsuk állampolgárainkat."

Míg a verseny csak az európai állampolgárokra és az állandó, európai lakcímmel rendelkezőkre vonatkozik, a versenyben mindenki részt vehet azzal, hogy szavaz a döntősökre. A versenyre 2010. június 30-ig lehet benevezni. Ekkor megkezdődik a 30 döntős kiválasztása. A döntősök közül 15-öt nyílt szavazással választanak ki, 15-öt pedig a szervezők döntése alapján. A 30 döntős közül egy jelentős európai reklám- és piaci szakembereket, köztük Jacques Séguélát, a Havas nemzetközi reklámtársaság alelnökét, továbbá művészeket, tervezőket, az ENSZ kommunikációs szakértőit, tömörítő zsűri választja ki a győzteseket.

A zsűri egyik tagja, Gary Knight, amerikai fotós elmondta: "Ha ez a kezdeményezés akár csak egy - a szegénység határán élő - ember életét is megváltoztatja, megéri csinálni." A zsűri további tagjai Piet Boon tervező, Martin Margiela, belga divattervező, valamint az Egyesült Nemzetek Kommunikációért és Tájékoztatásért felelős főtitkárhelyettese, Kiyo Akasaka.

* *** *

További információért - beleértve a versenyfeltételeket - és a versenyben való részvételhez, látogassa meg a honlapot:

www.wecanendpoverty.eu

Kapcsolat az UNIS Bécsnél:

Andor Kelenhegyi
ENSZ Információs Iroda, Bécs
magyarországi konzulens
Email: andor.kelenhegyi@unvienna.org

Kapcsolat az UNRIC-nál:

Afsane Bassir-Pour
Egyesült Nemzetek Nyugat-Európáért felelős Regionális Információs Központja (UNRIC), igazgazó
Telefon: (+32-2) 788-8450
Email: bassirpour@unric.org

vagy

Arni Snaevarr
Egyesült Nemzetek Nyugat-Európáért felelős Regionális Információs Központja (UNRIC)
Telefon: (+32-2) 788-8467
Email: snaevarr@unric.org