Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/INF/355
2010. március 4.

Egyenlő jogok, egyenlő lehetőségek: Előrehaladás mindenkinek:
Az UNIS Bécs megemlékezik a nemzetközi nőnapról

BÉCS, március 4. (ENSZ Információs Iroda) - A nemzetközi nőnapot világszerte március 8-án ünneplik. Az Egyesült Nemzetek főtitkára, Ban Ki Mun az idei nemzetközi nőnap alkalmából közzétett üzenetében megfogalmazta: "Amíg a nők és asszonyok meg nem szabadulnak a szegénységből és igazságtalanságból, minden célunk - béke, biztonság, fenntartható fejlődés - sikere hajszálon függ."

Idén ünnepeljük az 1995-ben, Pekingben megtartott IV. Női Világkonferencia eredményeinek, a Pekingi nyilatkozat, és a Cselekvési Program elfogadásának 15. évfordulóját. A Pekingi Cselekvési Terv - a nemi egyenlőség, fejlődés és béke legátfogóbb nemzetközi politikai kerete - cselekvésre szólított fel 12 fő kérdésben. Ezek: Szegénység, oktatás és képzés, egészség, nők elleni erőszak, fegyveres konfliktusok, gazdaság, hatalom és döntéshozatal, intézményi mechanizmusok, emberi jogok, sajtó, környezet, illetve: lányok

E jelentős évfordulót elismerve az idei (világszerte március 8-án ünnepelt) nemzetközi nőnap témája "Egyenlő jogok, egyenlő lehetőségek: előrehaladás mindenkinek". A Pekingi konferencia óta jó néhány kérdésben - a legnagyobb mértékben az oktatás terén -léptünk előbbre. Bár a nemi kérdésekre reflektáló törvénykezési és politikai gyakorlat számos esetben kezelték az egyenlőtlenséget és a nőkkel szembeni diszkriminációt, az általános fejlődés továbbra is kiegyensúlyozatlan. Egyenlőtlenségek mutatkoznak a különböző térségek között és egyes országokon belül is. Sőt: a nemzetközi átlagok is elfedik a nők között lakhelyük, gazdasági helyzetük, etnikai hovatartozásuk, koruk, hátrányos helyzetük és más tényezők következtében mutatkozó különbségeket.

Ausztria

Az UNIS Bécs, március 9-én, 12:30-14:00 között, a Bécsi Nemzetközi Központban, a Nők helyzetével foglalkozó NGO tanács részvételével megtartott panelbeszélgetéssel ünnepli a nemzetközi nőnapot. Jacqueline Niavarani, az osztrák szövetségi nő- és polgári szolgálati miniszter tanácsadója, Marlene Parenzan, a Nők helyzetével foglalkozó NGO tanács elnöke és Julia Raabe, a Der Standard újságírója megvitatja a Pekingi Nyilatkozat és Cselekvési Terv végrehajtásában elért eredményeket, bemutatja a sikeres és sikertelen nemzetközi tapasztalatokat, ezzel egyidejűleg utalni fognak az Ausztriában elért eredményekre és a nők egyenlő lehetőségeire és jogaira a sajtóban. A vitán Maher Nasser, az UNIS Bécs elnöke lesz a moderátor.

Magyarország

A Budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium a nemzetközi nőnapon, az UNIS Bécs közreműködésével szervez előadást és vitát a nők világbeli helyzetéről.

Szlovákia

A Lőcsei Üzleti Akadémia és az UNIS Bécs a nemzetközi nőnapon, március 8-án egy napos eseményt tart, melynek keretei között az Akdaémia diákjai információs pultot állítanak fel a lőcsei sétálóövezetben, rádióprogramot sugároznak és előadásokat tartanak a nők világnrli helyzetéről és a nők elleni erőszakról.

Szlovénia

A szlovén Európai Parlamenti Információs Iroda és a ljubljanai spanyol nagykövetség az Európai Bizottság szlovén képviselete, az UNIS Bécs, az SOS segélyvonal társaság, a KLJUC társaság, a Szervezet az erőszakos kommunikáció ellen és a Szlovén ENSZ-társaság, a Női lobbi Szlovénia és a Nők tanácsadószerve részvételével egy hónapos kiállítást rendez a nők elleni erőszakról a ljubljanai EU-házban. A kiállítás március 5-én, 13:00-kor nyílik meg. További információért látogassa meg a: http://www.europarl.sl honlapot.

* *** *

Kapcsolat további információkhoz:

Maria Naderhirn
NGO/CSO kapcsolatok
Telefon: (+43-1) 26060-3324
E-mail: maria.naderhirn@unvienna.org
Honlap: www.unis.unvienna.org

Sonja Wintersberger
Igazgatóhelyettes, UNIS Vienna
Telefon: (+43-1) 26060-3430
E-mail: sonja.wintersberger@unvienna.org
Honlap: www.unis.unvienna.org