Sajtóközlemények

UNIS/SGSM/145
2009. október 15.

Az Egyesült Nemzetek Főtitkára, Ban Ki Mun:

"Itt az ideje, hogy felerősítsük a hangokat"

A SZEGÉNYSÉG MEGSZÜNTETÉSÉNEK NEMZETKÖZI NAPJÁN, 2009. október 17.

Bécs, október 17 (ENSZ Információs Iroda) - Ma felidézzük, a szegénységben élők küzdelmét és tetteit. És elhatározzuk magunkat: még nagyobb erővel fogunk küzdeni azért, hogy e csapást egyszer és mindenkorra megszüntessük.

Most, amikor sokszoros válsággal küzdünk világszerte, a legszegényebbek és legkiszolgáltatottabbak kiemelt figyelmet érdemelnek. Hiszen tudhatjuk, hogy - legyen szó bármiféle visszaesésről - az elsőként és legnagyobb mértékben a szegényeket sújtja. A legújabb felmérések szerint a gazdasági világválság hatására legalább 50 millió munkahely szűnt meg. Ezen felül 100 millió embert fenyeget annak veszélye, hogy életszínvonala 2009-ben a szegénységi küszöb alá süllyed. A klímaválság pedig még tovább bonyolítja a helyzetet.

A világnap idei témája: "Gyerekek és családok őszintén a szegénység ellen" egybecseng a Gyermekjogi egyezmény kibocsátásának 20. évfordulójával. Jól tudjuk, hogy a gyermekek érdekében megalapozott befektetések, és a gyermekek jogainak biztosítása a legjobb út a szegénység felszámolásához.

Bár világunkban bőség honol, a gyermekek igényeinek kielégítése máig mellékes kérdés. Továbbra is gyermekek milliói maradnak ki az oktatásból, és még többeket fenyeget annak veszélye, hogy kiesnek a meglévő oktatási rendszerből. Mindez különösen érinti a lányokat.

Ugyanakkor azzal is tisztában vagyunk, hogy a Milleniumi fejlesztési célok érdekében vállalt józan befektetések alapvető változásokat hozhatnak. Olyan térségekben, ahol a világméretű befektetések - mint amilyenek az AIDS, TBC és malária elleni, valamint a vakcinával megelőzhető betegségek elleni küzdelmek - felerősödtek, bíztató előrehaladást tapasztalhatunk. Emellett jelentős sikereket értünk el az öt éves kor alattiak halálozási rátájának csökkentése terén is. Ezek az eredmények megmutatják, miképpen gyorsíthatjuk fel a fejlődést a Milleniumi fejlesztési célok azon célkitűzései esetében, amelyeknél a világ még mindig komoly lemaradásban van. Olyan befektetésekkel, amelyek a kulcsfontosságú kérdéseket: alapvető oktatásnak, alapvető infrastruktúrának, és az anyák egészségének javítását segítik.

Az Egyesült Nemzetek rendszere számos fronton küzd a válsággal: növeli az élelmiszerellátás biztonságát, segít egy sokkal inkább környezetbarát gazdaság kialakításában, biztosabb szociális hálót épít ki, és egy Globális Munkajogi Egyezmény lefektetését javasolja. Emellett megkezdtük egy olyan Globális Hatás és Veszélyeztetettségi Jelzőrendszer - GIVAS - kidolgozását, ami lehetővé teszi egy jelen idejű adatgyűjtő és analizáló hálózat működtetését. Az eljárásokat úgy kell kidolgozni, hogy azokat egy a fejlődésről alkotott reális kép vezérelje.

Kritikus pontra érkeztünk a szegénység elleni küzdelemben. Itt az ideje, hogy felerősítsük a védtelenek hangját és biztosítsuk, hogy a világ beváltsa ígéreteit. A megfelelő befektetésekkel és konkrét cselekedetekkel építhetünk ezekre az eredményekre, beválthatjuk ezeket az ígéreteket, és biztosíthatjuk, hogy minden ember - legyen férfi, nő vagy gyermek - megkapja a lehetőséget, hogy a lehető legtöbbet hozza ki helyzetéből.

* *** *