Sajtóközlemények

UNIS/SGSM/090
2008. december 8.

Ban Ki Mun, ENSZ Főtitkár:

"Mondjunk nemet a korrupcióra"

2008. december 9. Üzenet a Korrupcióellenes Nemzetközi Nap alkalmából

Bécs, december 9. (ENSZ Információs Szolgálat) -  Napjainkban a világot a globális pénzügyi válság rázza meg, amelyet részben a kapzsiság és a korrupció okozott. A pénzügyi rendszerbe vetett bizalom megingott. Több bank feddhetetlensége megkérdőjeleződött, és sok ember veszítette el élete során megtakarított pénzét.

A helyzet már így is rossz, mégis, egy másik, a világ legszegényebbjeit sújtó csendes pénzügyi válság sokkal kevesebb figyelmet kap. A fejlődő országokban évente több milliárd amerikai dollárt lopnak el, vagy tűnik el a pénz nyomtalanul megvesztegetések és más bűncselekmények során. Ezekre a pénzekre azonban nagy szükség lenne az egészségügyi ellátás és a tiszta víz biztosításához, az iskolák, és az infrastruktúra kiépítéséhez és fenntartásához. Emiatt nehezebb az alapvető szolgáltatásnyújtás biztosítása és a Millenniumi Fejlesztési Célok elérése. Ez a helyzet alapvető jogaiktól fosztja meg az embereket.

Az Egyesült Nemzetek azonban felveszi a harcot a korrupció ellen. Az ENSZ 2005 decemberében hatályba lépett Korrupció elleni Egyezménye szigorú intézkedéseket tartalmaz a tisztesség előmozdítása és a korrupció elleni harc érdekében, amelyek a közszférára és a magánszektorra egyaránt vonatkoznak. Sürgősen szükség van arra, hogy az Egyezmény működjön, és világszerte elfogadott normává váljon. Üdvözlöm az Egyezmény végrehajtását ellenőrző szigorú mechanizmus felállítását, amely várhatóan a Részes Államok Konferenciájának következő ülésén kerül elfogadásra.

A globális pénzügyi válság nyomatékosítja azt is, hogy szélesebb körű szabályozásra van szükség. Az Egyezmény alapján a banki titoktartás többé nem akadálya az ellopott javak visszaszerzésének. A Világbank és az ENSZ Kábítószer és Bűnügyi Hivatala (UNODC) fontos eredményeket érnek el azzal, hogy az államokat támogatják pénzeik visszaszerzésében a Kezdeményezés az Ellopott Javak Visszaszerzéséért program keretében.

Nem csak a kormányoknak és a pénzügyi intézményeknek kell többet tennie a korrupció megelőzése és a tisztesség előmozdítása érdekében. A korrupció mindannyiunkra hatással van. Gyengíti a demokratikus intézményeket, aláássa a jogrendet, és képessé teszi a terroristákat bűnös tevékenységük finanszírozására. A korrupcióellenes nemzetközi napon vegyük ki mindannyian a részünket a tisztesség előmozdításából, játsszunk a szabályok szerint, és kerekedjünk felül ezen a globális fenyegetésen. Az ENSZ Kábítószer és Bűnügyi Hivatala korrupcióellenes kampányának szavaival élve: mondjunk nemet a korrupcióra.

* *** *