Sajtóközlemények

UNIS/SGSM/032
december 6.2007

 

Az ENSZ-főtitkár üzenete

az Emberi Jogok napján

2007. december 10.

 

Bécs, december 6. (ENSZ Információs Szolgálat) - Az emberi jogok mai napján elindítjuk útján egész éves megemlékezésünket az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 60. évfordulója alkalmából. A teljes ENSZ család részt vesz abban a kampányban, amely során a nyilatkozatban lefektetett igazságosság és egyenlőség alapelveinek és eszméinek érvényesülését kívánjuk elősegíteni valamennyiünk számára.

Ez a kampány emlékeztet bennünket arra, hogy egy a II. világháború borzalmaitól éppen csak magához térő világban az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata volt az első olyan globális közlemény amelynek megállapításait ma már magától értetődőnek veszünk -- minden emberi lény  elidegeníthetetlen méltóságát és egyenlőségét.

Alkotóinak kivételes elszántsága és látomása egy olyan dokumentum megszületéséhez járult hozzá, amely először helyezte az egyetemes emberi jogainkat egyéni kontextusba. A ma már több mint 360 nyelven hozzáférhető Nyilatkozat a világ idegen nyelvre legtöbbször lefordított dokumentumának számít -- ez univerzális jellegének és érvényességének testamentuma. Számos újonnan függetlenséget nyert állam és fiatal demokrácia alkotmányát inspirálta. Viszonyítási ponttá vált, amelyhez mérten tudhatjuk, vagy legalábbis tudnunk kellene, mi jó és mi rossz.

A Nyilatkozat ma ugyanolyan érvényes, mint volt elfogadása napján. Azonban az abban lefektetett alapvető szabadságjogok még ma sem váltak valósággá mindenki számára. A kormányokból túl gyakran hiányzik a politikai akarat az általuk önként elfogadott nemzetközi normák betartására.

Az idei évforduló alkalmat ad ennek az akaratnak a helyreállítására. Lehetőséget annak biztosítására, hogy ezek a jogok a valóságban is érvényesüljenek-hogy mindenki mindenhol megismerje megértse és élvezhesse azokat. Gyakran éppen azok nem tudnak a Nyilatkozat létezéséről -- és hogy ez értük is van, akik a leginkább rászorulnak emberi jogaik védelmére.

Adjon erőt ez az év küldetésünkhöz. Tegyük az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát minden ember életének részévé.

 

*  ***  *