Sajtóközlemények

UNIS/ INF/191
24 január 2007

A Világélelmezési Program (WFP) új közhasznú közleményt jelentet meg a Warner Brothers "Véres Gyémánt" című film szereplőinek közreműködésével

A közhasznú közlemény központi témája az éhínség, a kétségbeesés és az emberi mohóság.

Bécs 24 január (ENSZ Világélelmezési Program) - Mi lehet olyan hatalmas, ami képessé tesz minket arra, hogy legyőzzük legnagyobb félelmünket..ami képes ellenünk fordítani testvéreinket..és olyan sebeket ejt, amik a küzdelem után is sokáig megmaradnak? Mi az, ami generációkon át megerőltetés nélkül öröklődik szülőről gyerekre?

A válasz: "az éhezés, amely 25 000 áldozatot szed naponta."

Ezeket a kérdéseket teszi fel a Világélelmezési Program mozikban és televízióban vetített közhasznú bejelentésében a "Véres Gyémánt" című mozifilm két sztárja, Djimon Hounsou és Jennifer Connelly.

A WFP, a világ legnagyobb humanitárius szervezetének reményei szerint a Warner Brothers mozifilmjének leleplező ereje segít felhívni a régen várt figyelmet az éhezés és szegénység problémájára, ami 850 millió embert fenyeget világszerte. A film egyes valósághű jelenetei a WFP '90-es évekbeli élelmezési segélyakcióit veszik alapul, amelyek során a szervezet Sierra Leone és két szomszédos államból elűzött háborús áldozatok számára nyújtott segítséget. A mozi reális képet fest azokról az emberi szükségletekről és eltitkolt kegyetlenkedésekről, amelyekkel a WFP munkatársainak akkoriban szembesülnie kellett.

"Az éhezés könnyen kiváltó oka lehet elkeseredett emberek elkeseredett tetteinek" - mondta Neil Gallagher, a WFP kommunikációs igazgatója. "A mozi tömegvonzó erejét kihasználva könnyebben irányíthatjuk rá a nyugati világ figyelmét az éhezés mellőzött és kevéssé ismert problémájára még ott is, ahol az emberek többségét sokkal inkább foglalkoztatja a saját derékbősége."

"Az éhezés rossz irányadó, az éhezés szükség, az éhezés nyomor, az éhezés sok dologgal azonosítható." - mondta Edward Zwick, a "Véres Gyémánt" rendezője. "Az éhezés egy olyan rendszer működtetésének következménye, ami országok és a benne élő emberek életének kizsákmányolására épül. Úgy gondolom, a világ számos részén találhatóak ilyen rendszerek, például számos afrikai országban."

"Filmrendezőként a valóságot próbáljuk meg visszaadni, a Világélelmezési Program pedig Sierra Leone és számos más ország menekült táborainak ínséges körülményeit tapasztalta meg. Ennek széleskörű bemutatása remélhetőleg hasznára válik azoknak az embereknek, akik számára ez addig nem volt közismert." - tette hozzá Zwick.

A film előzetesében bemutatott egyes fotók részét képezik a WFP és a Benetton 2003-ban indított "Éhezés" elnevezésű közös kampányának, erőteljes képi látványt nyújtva a háborús áldozatokról, végtagjukat vesztett emberekről és volt fegyveresekről egyaránt.

2006-ban Magyarország 65 000 dollárral járult hozzá a Világélelmezési Program azon törekvéséhez, hogy segítséget nyújtson az éhezőknek világszerte. A Véres Gyémánt című filmet február 1-én mutatják be a magyar mozikban.

Szerkesztői jegyzet: a WFP/Véres Gyémánt videó bemutatója beszerezhető az alábbi e-mail címen: jonathan.dumont@wfp.org

Bővebb információért keresse fel munkatársunkat az alábbi elérhetőségeken:

Brenda Barton
Kommunikációs igazgató-helyettes
WFP/Róma, Telefon: +39-06-65132602
Mobil telefon: +39-3472582217
E-mail: brenda.barton@wfp.org

 

A WFP a világ legnagyobb humanitárius szervezete minden évben átlagosan 90 millió nélkülözőt (köztük 58 millió gyermeket) lát el élelmiszersegélyekkel a világ 80 legszegényebb országában.