Sajtóközlemények

SG/SM/10136
IHA/1087
OBV/511
11 October 2005

AZ ENSZ FŐTITKÁRA A TERMÉSZETI KATASZTRÓFÁK CSÖKKENTÉSÉNEK VILÁGNAPJÁN - EGY GYAKORI KATASZTRÓFÁKKAL TELI ÉVET KÖVETŐEN - FELHÍVÁSSAL FORDULT A VILÁGHOZ, KÉRVE, HOGY CÉLZOTT BERUHÁZÁSOKKAL CSÖKKENTSÜK A SZEGÉNYSÉGET, DOLGOZZUNK A KATASZTRÓFÁK MEGELŐZÉSÉN

2005. október 12-ére, a katasztrófák csökkentésének világnapjára Kofi Annan az alábbi üzenetet teszi közzé:

Az elmúlt évek katasztrófái figyelmeztették az emberiséget arra, hogy nincs olyan hely a világon, ahol a természet erői ne válhatnának fenyegetővé, ne okozhatnának katasztrófákat. A hatalmas erejű Indiai ócenán-i földrengés és cunami, az Afrika egyes területeit sújtó aszály és a sáskajárás, vagy az Amerikai Egyesült Államok és a Karib szigetek környezetében a hurrikánok és ciklonok által okozott pusztítások, illetve az Európát és Ázsiát sújtó heves árvizek során emberek ezrei vesztették el életüket és milliók pedig megélhetési forrásaikat.

Idén a katasztrófák csökkentése világnapjának vezérgondolata, hogy "Fektessünk be, hogy megelőzhessük a katasztrófákat!". A világnap mottójában benne van a legutóbbi évek minden keserű tapasztalata. Nem tudjuk kivédeni a természet csapásait, megfékezni erőit, de módunkban áll - és ezért meg is kell tennünk - hogy az emberi közösségeket és a polgárokat felkészítsük, és ellenállóbbá tegyük a természet erői elleni küzdelemre. A természet romboló ereje leginkább a legszegényebbeket sújtja. Ebből következik, hogy a szegénység csökkentésével az érintettek "sebezhetőségét" is korlátozhatjuk.

A mikrohitel nemzetközi évében látnunk kell, hogy a mikro-finanszírozás olyan rétegeknek nyújt segítséget, amelyek számára alig, vagy egyáltalán nem elérhetőek a hagyományos pénzügyi rendszer szolgáltatásai. Ezzel a rendszerrel a katasztrófák bekövetkezésének esélyeit csökkenteni lehet, de a mikro-finanszírozás azok következményeinek felszámolásában is értékes segítséget nyújthat. A veszélyeztetett lakosság-csoportok pénzügyi forrásainak bővítésével, a katasztrófa ellen kötött biztosításokkal - azok népszerűsítésével - a védelmi jellegű beruházásokkal a katasztrófák egy része megelőzhető, a biztosításokkal pedig az újjáépítés felgyorsítható.

Ezek azok az innovatív megoldások, melyeket a Hyogo Akció Keretterv 2005-2015 szorgalmazott, majd fogadott el ez év januárjában a Katasztrófák Megelőzésének Világkonferenciája. Ezen innovatív megoldásokat szeptemberben, az ENSZ központjában, New York-ban megrendezett világcsúcson is megerősítették. A nemzetközi nap alkalmából, egy olyan év után, melyben súlyos leckéket kaptunk, felhívom a kormányok, a nemzetközi szervezetek, a civil társadalmi egyesületek és a privát szféra minden szintű képviselőit, hogy megfeszített erővel dolgozzanak a fenti tervezet elképzeléseinek megvalósításán. Befektetésekkel, új beruházásokkal járuljanak hozzá a szegénység csökkentéséhez, a katasztrófák megelőzéséhez annak érdekében, hogy az önálló védekezésre és helyreállításra képes közösségek kialakulásával életeket mentsenek.

* *** *