Sporočila za javnost

Informativne narave - ni uradni dokument

UNIS/SGSM/497
24. januar 2014

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-moon:

Sporočilo ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta

27. januar 2014

DUNAJ, 27. januar (Informacijska služba Združenih narodov) - Vsako leto se na obletnico osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz spomnimo na žrtve holokavsta. Spomnimo se na trpljenje milijonov nedolžnih ljudi in opozarjamo na nevarnost, ki ga prinaša antisemitizem in vse vrste sovraštva.

Letošnja tema mednarodnega dne so potovanja skozi holokavst. Ob tem se spomnim svojega nedavnega potovanja.

Novembra lani sem šel skozi zloglasna vrata z nazivom "delo osvobaja", ki se nahajajo v koncentracijskem taborišču Auschwitz-Birkenau. Svojega obiska ne bom nikoli pozabil.

Videl sem grozljive ostanke sredstev genocida in ganljive fotografije življenja evropskih Judov iz 1930; poroke, družinska kosila, obrede in druge prizore iz vsakdanjega življenja. Vse našteto je izginilo s sistematičnimi poboji, ki jim v zgodovini človeštva ni primere.

Videl sem vojašnice, kjer so Judje, Romi, Sinti, homoseksualci, disidenti, vojni ujetniki in osebe s posebnimi potrebami v najbolj brutalnih pogojih preživljali svoje zadnje dni.

Organizacija združenih narodov je bila ustanovljena, da se takšne grozote ne bi več ponovile. Kljub temu tragedije iz Kambodže, Ruande in Srebrenice pričajo, da genocidnih teženj še nismo izkoreninili.

Še vedno moramo biti pozorni na fanatizme, ekstremistične ideologije, nestrpnost in diskriminacijo manjšin. Temu primerno moramo vzgajati naše otroke. Posebni program Združenih narodov za osveščanje o holokavstu je razvil učinkovita izobraževalna gradiva in močna partnerstva, ki otroke in mladino po vsem svetu osveščajo o grozotah holokavsta.

Ko sem stal v bližini krematorija v Auschwitzu, sem čutil globoko žalost ob misli, kaj vse se je tukaj zgodilo. Kljub temu so me prevzela pozitivna čustva, saj se je človeštvo vendarle rešilo taborišč smrti. Ob tem dnevu imamo priložnost, da s skupnimi močmi gremo na pot, ki nas vodi v svet enakopravnosti in dostojanstva za vsakogar.

* *** *