Sporočila za javnost

  Informativne narave - ni uradni dokument

  UNIS/INF/423
  19. avgust 2011

  Mladi delegati bodo iskali rešitve za globalne izzive na četrti slovenski simulaciji delovanja Združenih narodov (SiMUN)

  DUNAJ, 19. avgust (Informacijska služba ZN) - Po pričakovanjih se bo slovenske simulacije delovanja Združenih narodov ( Slovenia International Model United Nations - SiMUN) udeležilo preko 60 študentov iz celega sveta. Konferenco organizira Društvo za spodbujanje in razvoj mednarodnih odnosov MEOS ob podpori številnih partnerjev, vključno z Informacijsko službo ZN na Dunaju. Potekala bo od 24. do 28. avgusta 2011 na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani.

  Letošnji SiMUN bo že četrti po vrsti. Gostil bo udeležence iz celega sveta, ki bodo kot delegati razvijali svoje diplomatske veščine. Za udeležence je konferenca dobra priložnost, da pokažejo svoje znanje, izrazijo svoje mnenje in ideje ter tako iščejo rešitve za ključne globalne izzive. Študentje bodo vključeni v simulacije različnih teles ZN in delovali kot delegati posamezne države. Skozi delavnice in druge dejavnosti se bodo učili medsebojnega sodelovanja.

  To leto bodo udeleženci razpravljali o številnih temah, in sicer o varnostni situaciji v Sudanu, vodnih virih v osrednji Aziji, problemu okoljskih beguncev, vprašanju palestinske suverenosti in učinkovitosti humanitarne pomoči.

  Od 10. do 14. avgusta je v Incheonu v Južni Koreji potekala svetovna simulacija delovanja ZN (Global Model United Nations - GMUN), na kateri je generalni sekretar ZN Ban Ki-moon izpostavil pomen mladih pri naslavljanju izzivov, ki bodo pomembno vplivali na bodoče generacije. "Vi ste pomemben del rešitve," je generalni sekretar ZN povedal delegatom na GMUN. "Vsi danes zbrani boste kmalu na našem mestu."

  Medtem ko bodo udeleženci SiMUN razvijali svoje pogajalske in vodstvene veščine ter veščine za reševanje problemov, se bodo lahko hkrati tudi seznanili s slovensko kulturo in glavnim mestom Ljubljano.

  ***

  Simulacije delovanja Združenih narodov

  Simulacije delovanja Združenih narodov delujejo po celem svetu, vsako leto pa se jih udeleži najmanj pol milijona mladih, od osnovnošolcev do univerzitetnih študentov, iz več kot 70 držav. Zbirka vseh simulacij ZN po svetu se nahaja na http://www.un.org/gmun/, sestavil pa jo je Oddelek Združenih narodov za javno informiranje (UN DPI).

  Konference so simulacije delovanja številnih teles Združenih narodov, med drugim Generalne skupščine in njenih glavnih odborov, Varnostnega sveta ter Ekonomskega in socialnega sveta. Potekajo tudi simulacije delovanja agencij, skladov in programov Združenih narodov, vključno s simulacijami regionalnih komisij Združenih narodov.

  * *** *

  Za dodatne informacije se lahko obrnete na:

  Bostjan Jerman
  Informacijska služba Združenih narodov na Dunaju
  E-pošta: bostjan.jerman[at]unvienna.org

  ali

  Miha Pongrac
  Projektni vodja, Slovenia international Model United Nations (SiMUN)
  Telefon: (+386-40) 815-300
  E-pošta: simun.meos[at]gmail.com
  Spletna stran: www.meos.si/simun