Sporočila za javnost

UNIS/SGSM/147
15. oktober 2009

Generalni sekretar Združenih narodov, Ban Ki-moon:

"Organizacija združenih narodov se trudi po svojih najboljših močeh"

Sporočilo ob dnevu Organizacije združenih narodov, 24. oktober 2009

Dunaj, 24. oktober (Informacijska služba ZN) - Na dan Organizacije združenih narodov in vsak drug dan v letu je organizacija na delu - za planet, za delovna mesta in za načelo »Mi, ljudstva«.

Razdelimo največ humanitarne pomoči na svetu in to na najtežje dostopna mesta. Cepimo okrog 40 odstotkov otrok po svetu. Nahranimo več kot 100 milijonov ljudi in pomagamo več kot 30-im milijonom beguncev, od katerih je večina žensk in otrok, ki bežijo pred vojno in preganjanjem. Še nikoli nismo na teren poslali toliko mirovnih sil; več kot 115.000. Samo v zadnjem letu smo pri volitvah pomagali skoraj 50-im državam. Še več, mobilizirali smo celoten sistem Združenih narodov, da se spopada z globalno recesijo in njenimi socialnimi posledicami.

Ljudje po svetu od Združenih narodov pričakujejo, da premagajo revščino in lakoto, ohranijo mir, izobražujejo in se zavzamejo za človekove pravice na vseh koncih sveta. Od nas pričakujejo, da preprečimo širjenje smrtonosnega orožja in bolezni ter zaščitimo posameznike in družine, ki so žrtve naravnih nesreč. Decembra bodo od nas pričakovali, da sklenemo celovit, pravičen in ambiciozen podnebni dogovor, ki bo zaščitil vse nas ter postavil temelje za bolj 'zeleno' in trajnostno gospodarstvo.

Priča smo izjemnim okoliščinam v svetovnem merilu. Doletele so nas številne krize - prehranska, energetska, finančna in pandemija. Podnebne spremembe so vsak dan bolj opazne. Vse našteto opisuje resnico 21. stoletja: živimo na enem planetu, ki je naš skupni dom. Kot posamezniki, države in človeštvo skupaj tonemo ali plavamo.

Organizacija združenih narodov se trudi po svojih najboljših močeh, da se sooči z velikimi izzivi in jih obravnava celovito. Oblikujemo nov multilaterizem, ki bo prinesel prave rešitve za vsakogar, še najprej pa za tiste, ki jih nujno potrebujejo. Hkrati se resno zavedam, da je pred nami težka pot ter vrzel med obvezami in dejanji. Na dan Organizacije združenih narodov se odločimo, da bomo močno povečali naša prizadevanja za pomoč ranljivim in nemočnim. Bodimo enotni kot še nikoli. Združeni v namenih in dejanjih za bolj varen in človeku prijazen svet.

* *** *