Dogodki

Na Dunaju se spominjamo holokavsta in obnavljamo našo odločenost preprečiti tovrstne grozote

DUNAJ, 27. januar 2016 - V okviru obeležitve mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta imata danes na Uradu Združenih narodov (ZN) na Dunaju glasbeno točko avstrijska glasbenica Timna Brauer in madžarska violinistka Orsolya Korcsolán. V njunem programu je ena pesem v hebrejščini in jidiška pesem 'Mir lebn eybig', kar v prevodu pomeni 'Živimo še naprej'.

V svojem sporočilu je generalni sekretar ZN Ban Ki-moon povedal: »Organizacija združenih narodov je bila ustanovljena iz sence holokavsta in krutosti druge svetovne vojne. Z ustanovitvijo smo ponovno potrdili našo vero v dostojanstvo in vrednost vsakega človeka ter varstvo pravic vseh, da živimo v enakosti in brez diskriminacije.«

»Ta načela so ključnega pomena še danes. Ljudje po vsem svetu, vključno z milijoni ljudi, ki bežijo pred vojnami, preganjanjem in pomanjkanjem, so še vedno žrtve diskriminacije in nasilja. Naša dolžnost je, da se spomnimo preteklosti in pomagamo tistim, ki nas potrebujejo danes.«

Spominska slovesnost poteka v Rotundi Dunajskega mednarodnega centra. Organizatorji so stalna misija Izraela in Poljske pri ZN ter Informacijska služba ZN na Dunaju.

Na slovesnosti je rabin Mordechai Fiksler recitiral judovsko molitev 'El Malei Rachamim', ki žaluje za žrtvami holokavsta, nato pa prižgal spominsko svečo.

Generalni direktor Urada ZN na Dunaju Jurij Fedotov se je vsem udeležencem zahvalil za prisotnost. Dogodek je spomin na žrtve holokavsta in njihovo počastitev, hkrati pa poklon preživelim in vojakom, ki so osvobodili koncentracijska taborišča. Gospod Fedotov se je še posebej zahvalil rabinu Fikslerju in nadarjenima glasbenicama, ki sta skozi moč njune umetnosti na nas tako ganljivo prenesli težo te slovesnosti.

V ganljivi izvedbi je madžarska violinistka Orsolya Korcsolán zaigrala Sonato za solo violino, ki je zadnje delo madžarskega skladatelja Sandorja Kutija, preden je bil leta 1944 ubit v nacističnem delovnem taborišču. Sledili sta še predstavi flavtistke Daniele Lahner in Goldegg String Quartet v izvedbi Miguela Kertsmana.

Na slovesnosti sta tudi spregovorila stalni predstavnik Izraela, veleposlanik Talya Lador-Fresher, in stalni predstavnik Poljske, veleposlanik Adam Bugajski.

Poljski veleposlanik je prejel posebni certifikat v spomin in spoštovanje zapuščine Wladyslava Bartoszewskiga, ki je bil družbeni aktivist, novinar in uporniški borec. V drugi svetovni vojni je bil zaprt v Auschwitzu.

Po slovesnosti je moderator dogodka, direktor Informacijske službe ZN na Dunaju Martin Nesirky, vse navzoče povabil, da si ogledajo razstavo plakatov v Rotundi, ki prikazujejo grozote holokavsta v drugi svetovni vojni in ustanovitev ZN.

Ciné-ONU

V okviru dogodkov tega mednarodnega dne je bil v ponedeljek, 25. januarja, v okviru Ciné-ONU predvajan film 'Vrnitev violine', ki pripoveduje zgodbo o violini Stradivarius in virtuoznem judovskem violinistu iz Poljske, Bronislawu Hubermanu, ki je bil lastnik tega glasbila. Pred drugo svetovno vojno je pobegnil v Palestino in pomagal pred nacisti rešiti številne judovske glasbenike. Hubermanovo slavno violino so mu ukradli v New Yorku; nikoli več je ni videl. Leta kasneje po njegovi smrti se violina spet pojavi, ko se na smrtni postelji izpove človek, ki jo je ukradel. Priznani violinist Joshua Bell violino kupi in jo vrne na Poljsko ter z njo igra na koncertih.

Po filmu je sledil razgovor z direktorjem izraelske kinoteke Haifa Avishaijem Kfirjem, posebnim odposlancem poljskega ministra za zunanje zadeve za odnose z judovsko diasporo Sebastianom Rejakom in avstrijsko ustanoviteljico društva Orpheus Trust, primavero Driessen Gruber.