Humanitárius tevékenység

Tropical Storm Jeanne Devastates Haiti - UN Photo/Sophia Paris


Ha bármikor katasztrófa vagy humanitárius szerencsétlenség történik valahol a világban, az ENSZ elsősegélyt, támogatást és segítséget nyújt a helyszínen.

Legyen szó háború okozta menekültekről, időjárási és természeti katasztrófákról, vagy bármilyen egészséget, higiéniát, oktatást, élelmezést vagy alapvető menedéket fenyegető eseményről, az ENSZ jelen van és cselekszik.

A Világélelmezési Programnak (WFP) és a Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetnek (FAO) köszönhetően élelmiszert juttat azoknak, akik anélkül éheznének. A Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) táborokat és más létesítményeket hoz létre és tart fenn azok számára, akik kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) segíti természeti vagy ember okozta katasztrófák miatt a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek egészségének védelmét. A Egyesült Nemzetek Gyermek Alapja (UNICEF), együttműködve a Nemzetközi Gyermekmentő Szövetséggel és egyéb hasonló szervezetekkel, oktatást biztosít a katasztrófa sújtotta vidékeken élő gyermekek számára. Amikor az újjáépítés ideje végül eljön, a Egyesült Nemzetek Szervezetének Fejlesztési Programja (UNDP) biztosítja, hogy a helyreállítási folyamatok megfelelően stabil alapokra kerüljenek.

Amikor férfiak , nők és gyerekek kerülnek a háború csapdájába, a főtitkár és képviselői segítenek "békés zónákat" egyeztetésekkel kialakítani a humanitárius segítség eljuttatása céljából. A segély kézbesítését az ENSZ békefenntartók védelmezik és felügyelik.
A ENSZ humanitárius és katasztrófa-elhárítási tevékenységét a Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala felügyeli (OCHA), amelyet a ENSZ vészhelyzet-elhárító koordinátora vezet. Az OCHA számos tevékenysége között információt szolgáltat a világon történt vészhelyzetekről és nemzetközi akciókat szervez az adományok mobilizálására a vészhelyzetben lévők sürgős kisegítése érdekében.

A Központi Vészhelyzeti Alap (CERF) a Közgyűlés által 2006-ban létrehozott humanitárius célokra szóló pénzalap, amely természeti katasztrófák és fegyveres konfliktusok során bajba kerültek megsegítésére szolgál. Évente kerül felöltésre kormányok, a magánszektor, alapítványok és magánszemélyek által.
Ban Ki-Mun ENSZ főtitkár az első Humanitárius Világnapon, 2009. augusztus 19-én elmondott beszédében kiemelte: "Ma elismerjük azt a több millió embert, akik a túlélésük miatt tőlünk várják a segítséget. Az egymilliárd éhezőt. A több tízmilliónyi embert, akiknek el kellett hagyniuk otthonukat természeti katasztrófa vagy fegyveres konfliktus miatt. A gyerekeket, akik gyógyítható betegségek miatt halnak meg. Az asszonyokat és lányokat, akiket szexuálisan megkínoztak. Ezeket a problémákat a gyökereiknél kell megragadnunk. De amíg tehetjük, életeket menthetünk meg. És a humanitárius közösség ott lesz, amikor szükség van rá, a veszélyek közepette is megsegítve a rászorulókat.".

Mindezeken túl az ENSZ mindent megtesz, hogy megelőzze a katasztrófákat, akár természet, akár ember okozta katasztrófákról legyen szó. A legfőbb ember okozta katasztrófa a háború, a fegyveres konfliktus: az ENSZ diplomatái dolgoznak ennek megelőzésén. Előrejelző rendszerek kiépítését is segítik, hogy időben felkészülhessenek. És az ENSZ a klímaváltozás következményeivel való küzdelem egyik főszereplője is, amely világszerte egyre nagyobb erőfeszítést igényel.