Klímaváltozás

2015 a nagy döntések éve abban a tekintetben, hogy a világ miként kezeli majd a jövőben a klímaváltozást. A tárgyalások jelenleg is folynak annak érdekében, hogy egy új egyetemes globális megállapodást fogadjunk el a klímaváltozásról idén decemberben Párizsban, amely olyan útra tereli a világot, ahol a globális hőmérséklet-emelkedés nem haladja meg a 2 Celsius fokot.

2014 volt a világ valaha feljegyzett legmelegebb éve és az előrejelzések szerint 2015 még melegebb lesz. Az eddigi 15 valaha feljegyzett legmelegebb év közül 14-re ebben az évszázadban került sor.

Ennek hatásai mérhetőek és érezhetőek. A klímaváltozás már nem csak a jövő problémája. Itt van velünk már ma és itt is marad a következő évtizedekben, még akkor is, ha holnap minden üvegházhatást okozó gáz kibocsátását beszüntetjük. Ez rossz hír.

De mégis van jó hír is. Az elmúlt években számos jelentős fejlesztés történt, amelyek jó irányba visznek minket. A világ minden részén végment egy jelentős megújuló energia forradalom, és pár példát említve az olyan országok, mint Kína, Dánia és Németország kiemelkedő eredményeket értek el ezen a területen. Az a jelentős haladás, amit az elmúlt években elértünk azt mutatja, hogy tehetünk a klímaváltozás ellen, amennyiben azonnal cselekszünk.

Új megoldásokra van szükségünk, amelyek lehetővé teszik, hogy egy alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövőt érjünk el. Ahogyan az ENSZ-főtitkár mondta, mindenkire szükségünk van ahhoz, hogy hatékony módokat találjunk a kibocsátás csökkentésére és arra, hogy a világ által már megtapasztalt változásokhoz alkalmazkodjunk.

A probléma nagyságát figyelembe véve önmagában nem elég a klímaváltozás sebességének megváltoztatása. Fel kell gyorsítani a fejlesztést és nem csak néhány, hanem sokkal több vállalatot kell bevonni abba a versenybe, amelyben a leginkább környezetbarát termékek, fejlesztések, üzletek létrehozására van szükség.

Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár azt mondta, hogy "a klímaváltozás korunk fő kihívása, amely mindenkire hatással van, de nem mindenkire hat egyenlően. Alapvető felelősségünk megvédeni és segíteni a világ legszegényebb és legsérülékenyebb embereit és az is, hogy egy virágzó és egészséges bolygót hagyjunk a következő generációra."

Bizonyos, hogy a klímarendszer egyre melegszik, derül ki a Kormányközi Panel a Klímaváltozásról (IPCC) jelentéseiből. Az IPCC egy olyan nemzetközi testület, amely a klímaváltozással kapcsolatos tudományos eredményeket összegzi. A tengerszintek emelkednek, a hó és a jég mennyisége csökken, a légkör és az óceán melegszik, míg az üvegházhatású gázok koncentrációja egyre növekszik. Nagyon valószínű, hogy az emberiség hatása a 20. század közepétől megfigyelt felmelegedés fő okozója.

Miért fontos a klímaváltozás az Egyesült Nemzetek számára?

A klímaváltozás kezelése mindig is fontos része volt az Egyesült Nemzetek munkájának. Ugyanakkor a klímaváltozás elleni fellépés azért vált Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár egyik prioritásává, mivel a klímaváltozás hatásai sokszorosíthatják a békét, a biztonságot és fenntartható fejlődést fenyegető már létező veszélyeket.

Szükség van arra is, hogy a világban végbemenő fejlődés egyenlőbb legyen, mint most. Azoknak a klímaváltozásnak kitett fejlődő országoknak, amelyek nem is járultak hozzá a klímaváltozáshoz, különösen a legsérülékenyebb országoknak szükségük van arra, hogy támogassuk alkalmazkodásukat és biztosítsunk minden olyan pénzügyi és technológiai támogatást, amely lehetővé teszi az alacsony szén-dioxid-kibocsátású növekedéshez szükséges technológiákhoz való hozzáférést.

"Határozottan kell cselekednünk, hogy megváltoztassuk az emberiség bolygónkkal való kapcsolatát", mondta Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár.

A klímaváltozás kezelése előnyökkel és lehetőségekkel is jár. A klímaváltozás kezelése nem csak a kibocsátás csökkentését jelenti, hanem a szennyezés csökkentéséhez, az egészségesebb élethez, valamint hatékonyabb és élhetőbb városok kialakításához vezet.

Az ENSZ az IPCC-n keresztül lehetővé teszi a klímaváltozással kapcsolatos tudományos eredményekhez való hozzáférést. Ez a fórum lehetőséget ad arra, hogy a világ országai az ENSZ éghajlat-változási keretegyezményén (UNFCCC) keresztül közösen lépjenek fel a klímaváltozás ellen. Továbbá, az IPCC segíti az országokat, hogy olyan megoldásokat fejlesszenek ki, amelyek csökkentik a kibocsátást és előmozdítják a fenntartható fejlődést.

Tárgyalások egy új globális megállapodás eléréséért

A klímaváltozás kezelésével kapcsolatos nemzetközi erőfeszítések központjában az ENSZ éghajlat-változási keretegyezménye (UNFCCC) és annak kiotói jegyzőkönyve áll. Ez a két szerződés képviseli az eddigi nemzetközi válaszadást azokra a sürgető bizonyítékokra, amelyeket az IPCC állított össze, valamint folyamatosan megerősített. Kimondta, hogy a klímaváltozás folyamatban van, ami nagyrészt az emberi tevékenységeknek köszönhető.

1992-ben az országok csatlakoztak a UNFCCC-hez, hogy közösen kitalálják miként tudnák csökkenteni az átlagos globális hőmérséklet-emelkedést és az abból következő klímaváltozást.

1995-re az országok rájöttek, hogy nem megfelelőek a UNFCCC által megjelölt feltételek a kibocsátás csökkentésével kapcsolatban, majd tárgyalásokat kezdeményeztek a klímaváltozásra adandó globális válasz megerősítéséről és két évre rá elfogadták a kiotói jegyzőkönyvet. A jegyzőkönyv a fejlett országokat jogilag kibocsátás-csökkentési célokra kötelezi. Az első kötelező időszak 2008-ban kezdődött és 2012-ben ért véget. A második időszak 2013. január 1-jén kezdődött és 2020-ra ér véget. A UNFCCC részes felei egy új nemzetközi megállapodáson dolgoznak, amelynek elfogadására 2015 végén kerül majd sor.

Miről szól a párizsi klímakonferencia 2015 novemberében?

COP 21 - A párizsi klímakonferencia egy mérföldkő lesz azon az úton, hogy egy szilárd, hosszú távú keretrendszert alakítsunk ki az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságok számára. Párizs egy lehetőség arra, hogy megváltoztassuk azt, ahogyan eddig a dolgokat csináltuk és olyan előremutató stratégiákat és politikákat kövessünk, amelyek nem csak segítenek megakadályozni a klímaváltozás legrosszabb következményeit, hanem segítenek egy virágzó és fenntartható jövő kialakításában is.

A konferencián várhatóan 50000-en vesznek részt, beleértve a 25000 hivatalos delegáltat kormányokat, ENSZ-ügynökségeket, kormányközi szervezeteket, NGO-kat és a civil társadalmat képviselve.