Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/990
2020. január 24.

Az ENSZ-főtitkár

Üzenete a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján

2020. január 27.

Azért gyűltünk össze a mai napon, hogy megemlékezzünk korunk egyik legszörnyűbb bűncselekményéről, a holokausztról, amelynek során hat millió zsidó férfit, nőt és gyermeket, valamint további milliókat öltek meg a nácik és a velük együttműködők.

Ígérjük, hogy soha nem felejtünk. Fogadjuk, hogy történetüket tovább meséljük és tisztelettel adózunk nekik azáltal, hogy megvédjük mindenki jogát a méltó élethez egy igazságos és békés világban.

75 évvel ezelőtt a haláltáborok felszabadításával a vérontás megszűnt, viszont a világ elborzadt, amikor a nácik bűneinek teljes egészére fény derült.

Ezen borzalmakat követően jött létre az Egyesült Nemzetek Szervezete azzal a céllal, hogy az országok megleljék egymást a békében és a közös emberi értékeinkben, valamint azért, hogy soha ne ismétlődhessen meg hasonló emberiesség elleni bűncselekmény.

Az elmúlt években a gyűlölet feléledése, az erőszakos szélsőségességtől a vallásgyakorlási helyek elleni támadásokon át, megmutatta, hogy az antiszemitizmus, a vallásos vakbuzgóság formái, a rasszizmus és az előítéletek még mindig léteznek.

75 év elteltével újra vannak neonácik és olyanok, akik a fehérek felsőbbrendűséget hirdetik, valamint továbbra is megpróbálják a holokauszt súlyát kisebbíteni, és az elkövetők felelősségét tagadni vagy csökkenteni.

Viszont ahogyan kitart a gyűlölet, úgy kell kitartania azon elhatározásunknak is, hogy fellépjünk ellene.

Ma és mindennap azzal emlékezünk a holokauszt áldozataira, hogy törekszünk az igazságra, az emlékezésre és az oktatásra, miközben egy békés és igazságos világot építünk.

* *** *