Sajtóközlemények

 Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/MA/254
2019. július 9.

Változtatás nélkül továbbítva

Sajtótájékoztató

Az ENSZ emberi jogi szakértője méri fel a migránsok helyzetét Magyarországon

GENF (2019. július 9.) - Az Egyesült Nemzetek Szervezetének a migránsok emberi jogaival foglalkozó független különleges jelentéstevője Felipe González Morales 2019. július 10. és 17. között Magyarországra látogat.

A különleges jelentéstevő az ország hatályos törvényeit, politikáit és gyakorlatait, valamint ezeknek a migránsok emberi jogaira gyakorolt hatását vizsgálja.

A különleges jelentéstevő az érintett kormányzati szervekkel, az igazságszolgáltatás képviselőivel, az Egyesült Nemzetek Szervezetének ügynökségeivel, a civil társadalmi szervezetekkel és migránsokkal is találkozik. Ezen felül ellátogat menekültügyi őrzött befogadó központokba, ideértve a gyermekek számára létrehozott központot, valamint idegenrendészeti fogdákba és a tranzitzónákba.

Látogatása végén az ENSZ különleges jelentéstevője előzetes következtetéseit és ajánlásait július 17-én, szerdán 16 órakor egy sajtókonferencia keretében mutatja be a Novotel Budapest Danube Hotelben (Budapest, Bem rakpart 33-34, 1027). A sajtókonferenciára kizárólag a sajtó képviselőit várjuk.

A különleges jelentéstevő 2020 júniusában nyújtja be jelentését az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának.

***

A chilei Felipe González Moralest 2017 júniusában nevezte ki az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa a migránsok emberi jogaival foglalkozó különleges jelentéstevőnek egy kezdeti három éves időszakra. Különleges jelentéstevőként független a kormányoktól és a szervezetektől, valamint egyéni minőségében jár el. A különleges jelentéstevő a nemzetközi közjog professzora és a nemzetközi emberi jogi mesterképzési program igazgatója Chilében, Santiagóban a Diego Portales Egyetemen. 

A különleges jelentéstevők az Emberi Jogi Tanács különleges eljárásainak részét képezik. A különleges eljárások az ENSZ emberi jogi rendszerén belül a független szakértők legnagyobb testülete, és általános elnevezése a Tanács független, tényfeltáró és ellenőrző mechanizmusainak, amelyek vagy egyes országok emberi jogi helyzetével vagy tematikus emberi jogi kérdésekkel foglalkoznak világszerte. A különleges eljárások szakértői önkéntes alapon végzik munkájukat, nem az ENSZ alkalmazottai és munkájukért nem kapnak fizetést. Függetlenek a kormányoktól és a szervezetektől, valamint egyéni minőségükben járnak el.

Az ENSZ Magyarország emberi jogi helyzetéről szóló oldala

* *** *

További információért és sajtómegkeresésekkel kérjük, keresse: Yiyao Zhang (+41 22 917 85 94 / +41 (0)79 752 0486 / yzhang@ohchr.org ) és Renate Bucher (+41 22 917 94 70 / +41 (0)79 752 0485 / rbucher@ohchr.org )

Az ENSZ független szakértőivel kapcsolatos sajtómegkeresésekkel kérjük, keresse: Jeremy Laurence, UN Human Rights - Media Unit (+41 22 917 9383 / jlaurence@ohchr.org )

Kövesse az ENSZ független emberi jogi szakértőivel kapcsolatos híreket a Twitteren @UN_SPExperts.