Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/884
2018. szeptember 13.

Az Egyesült Nemzetek főtitkárának

üzenete a demokrácia nemzetközi napján

2018. szeptember 15.

A demokrácia nagyobb feszültségnek van kitéve, mint az elmúlt évtizedekben bármikor. Ezért kell idén a demokrácia nemzetközi napjának arra ösztönöznie bennünket, hogy keressük a demokrácia erősítésének lehetőségeit, valamint a megoldásokat a demokráciát érintő rendszerszintű kihívásokra.

Ez magában foglalja a gazdasági és politikai egyenlőtlenség kezelését, valamint demokráciáink befogadóbbá tételét azáltal, hogy bevonjuk a politikai rendszerbe a fiatalokat és a társadalom peremére sodródott embereket. Ezen felül innovatívabb és rugalmasabb demokráciára van szükségünk ahhoz, hogy megfelelően kezelhetőek legyenek az újabb kihívások.

Amikor egy olyan jövőért dolgozunk, amelyben mindenkire tekintettel vagyunk, akkor alapvető és sürgető kérdéseket kell átgondolnunk. Például azt, hogy milyen hatással lesz a migráció vagy a klímaváltozás a demokráciára a következő generáció idején. Miként hasznosíthatjuk legjobban az új technológiákban rejlő lehetőségeket, miközben elkerüljük a veszélyeket, amiket hordoznak. Hogyan tudunk jobb kormányzást kialakítani, amely elősegíti, hogy a demokrácia jobbá tegye az emberek életét és teljesen megfeleljen a közösség várakozásainak.

Idén a demokrácia nemzetközi napján kötelezzük el magunkat amellett, hogy egyesítjük erőinket a demokrácia jövőjének érdekében.

* *** *