Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/822
2017. január 27.

António Guterres ENSZ-főtitkár:

Üzenete a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján

New York, 2017. január 27.

NEW YORK/BÉCS, január 27. (ENSZ Információs Szolgálat) - A mai napon tisztelettel adózunk az emberiség történelmének összehasonlíthatatlan tragédiája, a holokauszt áldozatainak emléke előtt.

A világnak emlékeznie kell arra, hogy a holokauszt egy módszeres kísérlet volt a zsidók és mások megsemmisítésére.

Veszélyes lenne azt gondolnunk, hogy a holokauszt egyszerűen csak egy csoport náci bűnös őrültségének eredménye volt. Épp ellenkezőleg. A holokauszt az évezredek során megjelenő gyűlölet, a bűnbakkeresés és a zsidókat célzó diszkrimináció kicsúcsosodása volt, amit ma antiszemitizmusnak hívunk.

Tragikus, hogy fellépésünk ellenére az antiszemitizmus még mindig erősödik. Látjuk ezen felül a szélsőségesség, az idegengyűlölet, a rasszizmus és a muszlim ellenes gyűlölet aggasztó növekedését is. Visszatért az irracionalitás és az intolerancia.

Ez azonban teljesen ellentétes az Egyesült Nemzetek Alapokmányában és az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában foglalt egyetemes értékekkel.

Soha nem merülhetünk hallgatásba vagy lehetünk közömbösek az emberi lények szenvedése iránt.

Mindig meg kell védenünk a védteleneket és felelősségre kell vonnunk az őket gyötrőket.

Az idei megemlékezés témája pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a jobb jövő az oktatáson múlik.

A 20. században történt borzalmakat követően, nem létezhet intolerancia a 21. században. Az Egyesült Nemzetek főtitkáraként biztosítom Önöket arról, hogy az antiszemitizmus és a gyűlölet egyéb fajtái elleni fellépés élén fogok állni.

Építsünk egy mindenki számára méltó és egyenlő jövőt, amellyel a holokauszt áldozatairól is megemlékezünk, és akiknek az emlékét soha nem hagyjuk feledésbe merülni.

* *** *

A videóüzenet itt érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=xKB77HlekA4