Sajtóközlemények

  Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

  UNIS/BIO/1156
  2017. augusztus 11.

  Az ENSZ-főtitkár Alison Smale-t nevezi ki globális kommunikációért felelős főtitkárhelyettesnek

  BÉCS, augusztus 10. (ENSZ Információs Szolgálat) - António Guterres az Egyesült Nemzetek főtitkára az Egyesült Királyság állampolgárát Alison Smale-t nevezte ki a globális kommunikációért felelős következő főtitkárhelyettessé, aki ezzel az Egyesült Nemztetek Tájékoztatási Főosztályának vezetője is lesz. Alison Smale a spanyol Cristina Gallach után tölti be ezt a tisztséget, akinek az elkötelezettségéért és a szervezetért végzett odaadó munkájáért a főtitkár háláját fejezi ki. Az ENSZ-főtitkár egyúttal nagyrabecsülését fejezi ki Maher Nassernek, a globális kommunikációért felelős megbízott főtitkárhelyettesnek is.

  Alison Smale 2013 óta Berlinben dolgozott a The New York Times irodavezetőjeként és a nemzetközi karrierje során megszerzett közel 40 év újságírói tapasztalatot hozza magával, amely időszak alatt szakmájának legrangosabb pozícióit is betöltötte. Bizonyítottan megállta a helyét riporterként, szerkesztőként és szenior vezetőként is. 2008-ban az International Herald Tribune (IHT) főszerkesztőjének nevezték ki Párizsban, és ezzel ő az egyetlen nő, aki valaha ezt a pozíciót betöltötte.

  Alison Smale 2004-ben került az IHT-hoz, ahol vezető szerkesztőként kezdett dolgozni, miután a The New York Times helyettes külügyi szerkesztője volt 2002-től. A The Times-hoz 1998-ban csatlakozott hétvégi külügyi szerkesztőként. Karrierje elején a United Press International-nek  és a The Associated Press-nek dolgozott Közép- és Kelet-Európáért felelős irodavezetőként Bécsben (1986-1998), azt megelőzően tudósító volt Moszkvában (1983-1986) és Bonnban (1978-1983).

  Alison Smale Bristolban, Münchenben és a Stanford Egyetemen tanult és alapdiplomáját német nyelvből és politikából szerezte, mesterdiplomáját pedig újságírásból. 2009-ben jogi díszdoktori címmel tüntették ki a Bristol Egyetemen.

  * *** *