Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

 

UNIS/BIO/1134
2017. január 1.

António Guterres - Életrajz

NEW YORK/BÉCS, január 1. (ENSZ Információs Szolgálat) - 2017. január 1-jén hivatalba lépett António Guterres az Egyesült Nemzetek kilencedik főtitkára.

A főtitkár miután látta a legsebezhetőbb emberek szenvedését a világon, a menekülttáborokban és a háborús övezetekben, elkötelezte magát amellett, hogy az emberi méltóságot helyezi munkájának középpontjába. Elhatározta továbbá, hogy a béke közvetítéséért, a felek közötti béketeremtésért és a reformok, valamint a fejlesztések elősegítéséért kíván dolgozni.

António Guterres 2005 júniusa és 2015 decembere között az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosságát (UNHCR) vezette mielőtt megválasztották az ENSZ főtitkárává. Menekültügyi főbiztosként a világ egyik vezető humanitárius szervezetét irányította az utóbbi évtizedek legsúlyosabb kényszervándorlási válságai idején. Az összetűzések Szíriában és Irakban, a válságok Dél-Szudánban, a Közép-afrikai Köztársaságban és Jemenben a UNHCR feladatainak növekedéséhez vezettek, mivel az otthonuk elhagyására kényszerített és az üldöztetés elől elmenekült emberek száma 2005 és 2015 között 38 millióról 60 millióra emelkedett.

Mielőtt a Főbiztossághoz csatlakozott, Guterres több mint húsz évig a kormányzati és a közszférában tevékenykedett. 1995 és 2002 között Portugália miniszterelnöke volt, és ebben a minőségében jelentős részt vállalt a kelet-timori válság megoldását célzó nemzetközi erőfeszítésekben.

Az Európai Tanács elnökeként a 2000-es évek elején ő vezette a növekedést és munkahelyteremtést előirányzó Lisszaboni Program elfogadását, és társelnökként részt vett az első Európai Unió-Afrika csúcstalálkozón. 1991 és 2002 között a Portugál Államtanács tagja volt.

António Guterrest 1976-ban választották be a portugál parlamentbe, ahol 17 éven keresztül volt képviselő. Először a Gazdasági, Pénzügyi és Tervezési Parlamenti Bizottság elnöke volt, később pedig a Közigazgatási, az Önkormányzati és Környezetvédelmi Parlamenti Bizottságé. Ugyanekkor vezetője volt saját pártja parlamenti csoportjának.

1981 és 1983 között az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tagja, valamint a Demográfiai, Migrációs és Menekültügyi Bizottság elnöke volt.

Éveken keresztül aktív tagja volt a Szocialista Internacionálénak, amely egy szociáldemokrata pártokat tömörítő nemzetközi szervezet. 1992 és 1999 között a világszervezet elnökhelyettese volt és társelnökként vezette az Afrikai Bizottságot, majd a Fejlesztési Bizottságot. 1999-től 2005 közepéig pedig elnökként segítette a világszervezet munkáját. 1991-ben megalakította a Portugál Menekültügyi Tanácsot és a Portugál Fogyasztók Egyesületét (DECO). Az 1970-es évek elején elnöke volt a Centro de Acção Social Universitário szövetségnek, amely szociális fejlesztési programokat hajtott végre Lisszabon szegényebb negyedeiben.

Guterres tagja a Madrid Klubnak, amely a világ korábbi demokratikus államfőinek és miniszterelnökeinek vezetői szövetsége.

Guterres 1949-ben született Lisszabonban, tanulmányait az Instituto Superior Técnico egyetemen végezte mérnöki szakon. Folyékonyan beszél portugálul, angolul, franciául és spanyolul. Felesége Catarina de Almeida Vaz Pinto, Lisszabon kultúráért felelős polgármester-helyettese. Guterresnek két gyermeke, egy mostohafia és három unokája van.

 

* *** *

The website for Secretary-General António Guterres: www.un.org/sg/en