Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/744
2016. május 25.

Az Egyesült Nemzetek főtitkára Ban Ki-Mun:

Üzenete az Egyesült Nemzetek békefenntartóinak nemzetközi napján

"Hőseinkre emlékezve"

2016. május 29.

BÉCS, május 29. (ENSZ Információs Szolgálat) - Jól mutatja az Egyesült Nemzetek békefenntartóiba vetett bizalmat, hogy a békefenntartás jelentősen megnövekedett az elmúlt években, mind számokban, mind összetettségben. Tizenöt évvel ezelőtt, az ENSZ-nek kevesebb, mint 40 000 katonai és rendőri személyzete volt. Az ENSZ-nek jelenleg több mint 105 000 kék zászló alatt szolgáló egyenruhása van 124 csapatot és rendőri erőt küldő országból, a 18 000 nemzetközi és nemzeti polgári személyzet és ENSZ-önkéntes mellett. A békefenntartók testesítik meg legjobban a globális szolidaritást, akik bátran szolgálnak veszélyes helyeken és védelmet biztosítanak a világ legveszélyeztetettebb emberei számára.

Az elmúlt évben a 16 békefenntartó műveletben bevetett kéksisakosok számtalan életet mentettek meg, elősegítették a békét és reményt sugalltak világszerte. Dél-Szudánban több mint 200 000, az életét féltő civil keresett menedéket az ENSZ bázisán. A Közép-afrikai Köztársaságban a békefenntartók sikeresen támogatták a történelmi elnöki és törvényhozási választásokat, amely visszavezette a mélyen problémás országot a béke és stabilitás ösvényére. A békefenntartók szembeszálltak fegyveres csoportokkal a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részében és lefegyverezték a harcosokat. Maliban a békefenntartók súlyos veszteségeket szenvedtek, ami viszont nem rettentette el őket attól, hogy teljesítsék megbízásukat. Haitin az ENSZ-rendőrség és polgári szakértők segítettek a bandák által szított erőszak enyhítésében. Az Ebolától való félelem elterjedésekor, Libériában a békefenntartók nyújtottak biztonságot, amikor a nemzetközi szakértők megállították a vírus terjedését.

Számos országban az ENSZ aknamentesítő személyzete aknákkal és háborúból visszamaradt robbanóanyagokkal, beleértve a kazettás bombákat, telerakott veszélyes zónákat alakított át olyan területekké, amelyeket iskolaként és kórházakként lehet használni vagy gazdaságok alakíthatók ki rajtuk.

Ahogyan a békefenntartás mérete, összetettsége és eredményei nőttek, sajnos ezzel együtt nőttek a kockázatok is. Az ezredforduló előtt körülbelül három tucat békefenntartó vesztette életét évente, ma ez a szám eléri átlagosan a 120-at.

Tavaly 50 ország 129 békefenntartója vesztette életét a katonai, rendőri, nemzetközi polgári személyzet, az ENSZ-önkéntesek és a nemzeti személyzet közül. Nagyon különböző háttérrel rendelkeztek, de mindegyikükben közös volt a hősiesség és a hit, hogy az ENSZ békefenntartás a jóért küzdő globális erő és annak is kell maradnia.

Ezért nagyon fontos véget vetni a zűrzavaros területekre vezényelt nemzetközi csapatok által elkövetett mélyen felkavaró szexuális kizsákmányolásoknak és visszaéléseknek. Hajthatatlan vagyok a felhívásommal kapcsolatban, hogy az áldozatokra fókuszáljunk, valamint proaktívan kezelem ezt a komoly problémát minden esetben, amikor felhívom a tagállamokat, - mivel csak a tagállamok képesek csapataik fegyelmezésére - hogy helyezzenek súlyos következményeket kilátásba, amely teljes igazságszolgáltatást foglal magában és gyógyulást jelent az érintett közösségek számára.  

A múlt évben kineveztem egy magas szintű független panelt, hogy felülvizsgálja, miként lehet megerősíteni az ENSZ békefenntartó műveleteit, hogy jobban megfeleljenek a jelenlegi és később felmerülő kihívásoknak. Jelenleg azzal foglalkozunk, hogy átalakítsuk az ENSZ békefenntartó műveleteit, és világos fejlesztésekkel gyorsabbá, reakcióképesebbé és elszámoltathatóbbá tegyük őket az országok felé, és ami a legfontosabb, az emberek felé, akiket szolgálunk.

Az ENSZ békefenntartók idei nemzetközi napján tisztelettel adózunk hőseink előtt, a több mint egy millió férfi és nő előtt, akik az 1948-as első bevetés óta az ENSZ zászlaja alatt büszkén, kiválóan és bátran szolgáltak. Továbbá megemlékezünk arról a több mint 3400 békefenntartóról, akik szolgálat közben vesztették életüket.

Örökre tartozunk nekik. Ma megfogadjuk, hogy kihozzuk a legtöbbet az Egyesült Nemzetek békefenntartásából, ami elvezet egy jobb jövőhöz.

* *** *