Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/709
2016. január 25.

Az Egyesült Nemzetek Főtitkára Ban Ki-Mun:

Üzenete a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján

2016. január 27.

BÉCS, január 27. (ENSZ Információs Szolgálat) - A második világháború alatt módszeresen összegyűjtöttek és meggyilkoltak hat millió zsidót. Ezen felül a nácik szintiket, romákat, politikai foglyokat, homoszexuálisokat, fogyatékkal élőket, Jehova tanúit és szovjet hadifoglyokat is meggyilkoltak.

A holokauszt hatalmas bűncselekmény volt, és senki nem tagadhatja, hogy megtörtént. Az áldozatokra való emlékezéssel, valamint a túlélők bátorsága, és segítőik, felszabadítóik előtti tiszteletadással minden évben megerősítjük elszántságunkat, hogy megelőzzük a hasonló kegyetlenségeket és elutasítsuk azt a gyűlöletes mentalitást, amely ilyen szörnyűségekhez vezet.

A holokauszt árnyéka és a második világháború kegyetlenségei után alakult az Egyesült Nemzetek (ENSZ), hogy ezzel ismét megerősödjön az emberi méltóságba és értékekbe vetett hit, és hogy ezáltal mindenki számára érvényesülhessen az egyenlő, és diszkriminációtól mentes élethez való jog.

Ezek az alapelvek ma is nélkülözhetetlenek. Az emberek, beleértve a háborúk, az üldöztetés és a nélkülözés elől menekülő milliókat, továbbra is világszerete szenvednek a diszkriminációtól és az őket érő támadásoktól. Kötelességünk, hogy emlékezzünk a múltra, és egyúttal segítsünk azokon, akiknek most van ránk szüksége.

A Holokauszt és az Egyesült Nemzetek Közkapcsolati Programja több mint egy évtizede dolgozik azon, hogy fiatalokat megismertesse a holokauszt történetével. Ezt a nélkülözhetetlen munkát számos partner, így holokauszt-túlélők is segítik.

A holokauszt erőteljes intelemként szolgál számunkra, felidézi, hogy mi történhet akkor, amikor szem elől veszítjük az emberiesség alapvető tételeit. A holokauszt áldozatainak emléknapján mindenkit arra buzdítok, hogy lépjen fel azon politikai és vallási ideológiák ellen, amelyek egymás ellen hangolják az embereket. Szólaljunk fel az antiszemitizmus és a vallási, etnikai, és más csoportok sérelmére elkövetett támadások ellen. Hozzunk létre egy világot, ahol tisztelik a méltóságot, ünneplik a különbözőséget és ahol tartós a béke.

* *** *