Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/OUS/038
2010. június 28.

Duna-nap 2010: felhívás a cselekvésre és a határokon átívelő együttműködésre

BÉCS, június 28. (ENSZ Információs Iroda) - A dunai országokból összesen 81 millió ember kapott meghívást az "Aktivizálódjunk a folyókért" ünnepségre, az évente megrendezett 7. Duna-napra, június 29-re. Az idei év rendezvényeinek legfőbb célja, hogy minél több ember kapcsolódjon be az eseményekbe, és hogy hangsúlyt kapjon az országok és az összes itt lakó vízmegőrzési érdekei közötti kapcsolat.

A Duna-napot a Duna-védelmi Nemzetközi Bizottság (ICPDR) szervezi. Philip Weller, az ICPDR főigazgatója elmondta: "Az embereknek a társadalom minden rétegében kell - az eljövendő nemzedékek érdekében - összefognia, hogy a Duna védelmét még ma biztosítsuk. A néhány héttel ezelőtt, a régiót sújtó, pusztító árvizek után fontos kihangsúlyozni, hogy a régió minden országa kölcsönös kapcsolatban áll, és hogy integrált víz-gazdálkodásra van szükség."

A Duna-napi ünnepségeket kormányzati és nem kormányzati szervezetek, vállalatok és iskolák szervezik. Hosszú ideje partnere a rendezvénynek a "Zöld Duna Kezdeményezés, amelynek tagja a Coca-Cola Hellenic Csoport, a Coca-Cola Vállalat és az ICPDR.

Doros Konsztantinu, a Coca-Cola Hellenic vezérigazgatója kifejtette: "Mi, a Coca-Cola Hellenicnél teljes mértékben el vagyunk kötelezve a természet védelme mellett. A Duna kiemelkedő fontosságát nem lehet túlságosan hangsúlyozni. Öregebb a Rajnánál, milliók számára ez jelenti a legfontosabb vízforrást. Európa élő ökológiai tűzfészke, ráadásul fontos vízi közlekedési útvonal is."

Az idei év hangsúlyos akciófelhívása egy folyamatos, nemzetközi törekvés része, ami az ikonikus Dunát és mellékfolyóit, valamint az ezek által érintett régiók védelmét célozza. A tervezett akciók magukban foglalnak oktatási tevékenységet, folyópartok tisztítását, és széles körű információs és szórakoztató tevékenységet, amelyek a társadalom mindenféle korú rétegeit kívánják aktívan bekapcsolni a környezetvédő kezdeményezések támogatásába.

Szerbia például 16 Duna-parti városban fogja megünnepelni a Duna-napot. Mindegyikük szerepelni fog egy mozaikon, amelyik az országot átszelő Dunát, valamint az egyes pontokon elterülő kulturális és természeti látnivalókat tartalmazza majd. Egy a Nagy Háború-szigeten felállított öko-tábor a biológiai tudományokkal foglalkozó diákok találkozópontjaként fog szolgálni. Ezek a diákok közösen dolgoznak majd egy a Szerbia és Románia határánál elterülő Djerdap Nemzeti Parkot vizsgáló tanulmány megírásán.

Rendezvények azonban nemcsak a Duna mentén lesznek majd, hanem a Duna-medence térségében mindenütt. A Tisza partján elterülő apró ukrajnai városban, Dilovéban, amely magát Európa földrajzi középpontjának tekinti, egy nagy Duna-napi zászló fog áthajózni Románia felé. A zászló minden dunai országot végigjár majd a nemzeti határokon átnyúló közösség jelképeként.

Bizonyos eseményekre A Nemzetközi Száva-medence Bizottság szervezésében, a Száva mentén már sor került a hónap elején. Mitja Bricelj, az ICPDR 2010-es elnöke kifejtette: "Azzal, hogy folyóinkat rivaldafénybe állítjuk, felrázhatjuk az embereket, és arra késztethetjük őket, hogy álljanak a sarkukra életvonalunk egészséges jövője érdekében! Ahogy azt az EU jelenleg fejlesztett Duna-stratégiája is bemutatja, a Duna-nap és a Száva-nap ünnepei a Duna-régió szellemiségének élő példái."

Ráadásul a Dunai Környezetvédelmi Fórum segítségével rendezett Nemzetközi Dunai Művészeti Főiskolák versenye idén is minden dunai országban megrendezésre kerül. A verseny 14 országban hívja fel a fiatalokat, hogy terjesszenek be a folyók által ihletett művészeti alkotásokat. Szeptemberben, Bécsben hirdetik ki, hogy melyik nemzetközi pályázat lett a győztes.

A Duna-nap az 1994-ben, Szófiában aláírt Duna Védelmi Egyezmény aláírásának emléknapja. Folyamatos fejlődése révén mára ez a legnagyobb folyó-fesztivál a világon.

További információk a sok Duna-napi eseményről: www.danubeday.org

* *** *

Kapcsolat további információhoz:

Jasmine Bachmann
ICPDR Titkárság az UNOV-nál
Mobil: (+43-676) 845-200-220
E-mail: jasmine.bachmann@unvienna.org
Honlap: www.icpdr.org