Sajtóközlemények

UNIS/NAR/990 
2007. március 1.

Főcím: az INCB arra figyelmeztet, hogy hamisított gyógyszerek árasztják el a piacot

Az INCB éves jelentésének a bemutatóján a recepthez kötött gyógyszerekkel való visszaéléseket, valamint a drogokkal való visszaélés afganisztáni problémáját emelik ki

   

Bécs, 2007. március 1. (ENSZ Információs Szolgálat) -- A Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szerv (INCB) Bécsben ma közzétett jelentése arra hívja fel a figyelmet, hogy a ma már számos országban hozzáférhető hamisított gyógyszerek áradata a fogyasztók számára végzetes következményekkel járhat.

 A veszély valós és méretei nagyok. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a fejlődő országokban fogyasztott gyógyszerek 25-50%-a hamisított. A problémát súlyosbítja az, hogy hamisított gyógyszereket könnyen elő lehet állítani, és csomagolásuk és címkéjük hasonlít az eredeti gyógyszerekéhez.

 "Fontos, hogy a fogyasztók tudatában legyenek annak, hogy egy szabályozatlan piacon vásárolt olcsó gyógyszernek potenciálisan halálos hatása lehet, ha az nem eredeti termék, vagy ha orvosi javallat nélkül szedik. Az eredmény: gyógyulás helyett halál." - mondta Dr. Philip O. Emafo, az INCB elnöke.

 A Szerv kiváltképp azokban az országokban aggódik a szabályozatlan piacok létezése miatt, ahol a gyanútlan fogyasztóknak olyan gyógyszereket adnak el, melyek minősége nem megfelelő, sőt néha halálos hatású is lehet. A szabályozatlan piacokat gyakran látják el lopott, legális kereskedelmi csatornákból eltérített és illegálisan gyártott készítményekkel vagy az internet útján történő illegális gyógyszereladás segítségével. Bizonyítékok tanúsítják, hogy gyógyszerárusítási engedéllyel rendelkező egyének és/vagy üzletek egyre nagyobb száma árusít, a törvényeket megsértve, recept nélkül kábítószer-ellenőrzés alá vont gyógyszereket.

 "A hamisított gyógyszerekkel történő gyógykezelés és a kábítószer-ellenőrzés alá vont, de recept nélkül beszerzett gyógyszerkészítményekkel való visszaélés nem új keletű probléma, de a szabályozatlan piacok gyors terjeszkedése drámaian súlyosbította a helyzetet." - mondta Dr. Emafo.

   A Szerv felszólítja a Tagállamokat, hogy szerezzenek érvényt a törvényeknek annak érdekében, hogy ne lehessen kábítószereket és pszichotróp anyagokat illegálisan előállítani vagy legális gyártótól és legális elosztó rendszerekből szabályozatlan piacokra téríteni.

   A receptköteles gyógyszerekkel való visszaélés mérete meghaladja az illegális drogfogyasztásét

   A Szerv állítása szerint a receptköteles gyógyszerekkel való visszaélés és illegális kereskedelem kezdi meghaladni az illegális drogokkal folytatott visszaélés méretét. Valójában a kábítószereket és/vagy pszichotróp anyagokat tartalmazó gyógyszerek számos esetben az elsőként választott drogokká váltak és ma már nemcsak az illegális drogok helyettesítői. Ezeknek a gyógyszereknek a kereslete olyan nagy, hogy ez egy új problémának - a hamisított termékek problémájának - a kialakulásához vezetett. A recepthez kötött gyógyszerekkel való visszaélésnek halál lehet a következménye, és a kábítószervisszaélés miatt bekövetkezett halálesetek száma emelkedik. A Szerv elnöke, Dr. Emafo szerint: "A csak receptre beszerezhető szintetikus kábítószerek némelyike olyan erős hatású, hogy a túladagolás kockázata nagyobb, mint az illegális kábítószerek esetében".

Drogok szítják a fogyókúra őrületet

A Szerv arra figyelmeztet, hogy növekvő tendenciát mutat az amfetamin-típusú fogyasztószerek illegális használata annak ellenére, hogy ennek potenciálisan végzetes következményei lehetnek. Amfetamin-típusú gyógyszereket anorektikumként (fogyasztószerként), továbbá narkolepszia (rohamszerű kóros álmosság) és a gyerekeknél előforduló koncentráció-hiányosság (ADD - attention deficit disorder) kezelésére csakis orvos rendeletére és felügyelete mellett szabad használni. Ennek dacára, éhségérzetet elnyomó hatásuk miatt, a súlyvesztés reményében, riasztóan sokan kezdtek visszaélni ilyen gyógyszerekkel. A kormányoknak és az illetékes szerveknek megfelelő intézkedéseket kell hozniuk annak érdekében, hogy az anorektikumok használatát csak gyógyászati célokra korlátozzák.

 Afganisztánban gyorsan romlik a droghelyzet

 Az illegális ópium-mák termesztése 2006-ban rekord szintet ért el, emiatt mélységesen aggódik a Szerv. Az afgán gazdaság egyharmada továbbra is az illegális ópiumtermelésre épül, olyan helyzetet teremtve, mellyel Afganisztán kormányának sürgősen foglalkoznia kell,  a nemzetközi közösség segítségével. A Szerv véleménye szerint különösen a korrupció problémájának a kezelésére van szükség gyors intézkedésekre, máskülönben a korrupció aláássa a kormány erőfeszítéseit a drogellenőrzés területén, tovább akadályozva a politikai előrehaladást, a gazdasági növekedést és a társadalmi fejlődést az országban.

 Kiemelt regionális problémák

 A Jelentés régiókra bontva tárgyalja a drogabúzus és illegális drogkereskedelem trendjeit a világon. Afganisztánban 2006-ban az illegális ópium-termesztés 59 százalékkal, az illegális ópium-termelés pedig csaknem 50 százalékkal  emelkedett és elérte a 6100 tonna rekord szintet. Aggodalomra ad okot  az illegális afgán ópiát-kereskedelemnek  a környező országokra, valamint Közép-Ázsiára és az Orosz Föderációra gyakorolt destabilizáló hatása, ahol a szervezett bűnözés, a korrupció és az ópiátok iránti jelentős illegális kereslet emelkedőben van.

  A Szerv megemlíti, hogy a kontinensek között Európa ma már a második legnagyobb illegális kokainpiac. Európa továbbra is a világ egyik legnagyobb illegális piaca a stimulánsoknak.

  Észak-Amerikában az illegális metamfetamin fogyasztás jelenti a leggyorsabban növekvő drog-veszélyt, amely számos egészségügyi és rendészeti problémával jár együtt. A Szerv különösen aggasztónak találja a receptköteles gyógyszerekkel való visszaélések nagy számát és ennek emelkedő szintjét Észak-Amerikában.

 Megjegyzés a szerkesztők számára

 A Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szerv (INCB) éves jelentésének központi sajtóbemutatója 2007. február 28-án délelőtt 11 órakor lesz Bécsben, Ausztriában. Budapesten ugyanebben az időpontban a Magyar ENSZ Társaság mutatja be a jelentést. A Jelentés embargó alatt van 2007. március 1. közép-európai idő szerint 0 óráig.

 A Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szerv egy független testület, amely a nemzetközi kábítószer-egyezmények (1961, 1971, 1988) rendelkezéseinek végrehajtását hivatott nyomonkövetni, és a hiányosságokra a kormányok, valamint a nemzetközi közösség figyelmét felhívni és - szükség esetén -korrekciós intézkedéseket hozni, illetve kezdeményezni.

* *** *

További információért forduljon:

Jaya Mohan
Sajtóreferenshez
Vagy telefon: +(43-1) 26060-4448
 E-mail: jaya.mohan@unvienna.org