Sajtóközlemények

UNIS/INF/251
2007. november 22.

ENSZ sajtóközlemény

Az ENSZ a globális válságra válaszul elindítja a Nemzetközi Köztisztasági Évet

Bécs, 2007. november 22. (ENSZ Információs Szolgálat) - Az ENSZ november 21-én hivatalosan meghirdette a Nemzetközi Köztisztaság Évét, hogy a világszerte mintegy 2,6 milliárd, megfelelő köztisztasági lehetőségek nélkül maradt ember ügyében gyorsabb előrelépést érhessen el. Az elégtelen minőségű ivóvíz, valamint köztisztasági és higiéniás ellátottság évente 1,5 millió gyermek halálához vezet.

"A köztisztasághoz való hozzáférés virtuálisan a Millenniumi fejlesztési célok mindegyikéhez szorosan kapcsolódik, a környezetvédelemhez, az oktatáshoz, a nemek közötti egyenlőséghez, a gyermekhalálozás csökkentéséhez és a szegénységhez kötődőekhez pedig különösképpen" - nyilatkozta Ban Ki-moon ENSZ-főtitkár. "Minden héten hozzávetőlegesen 42 ezer ember veszti életét olyan betegségekben, amelyeket az alacsony vízminőség, és a nem megfelelő köztisztasági állapotok váltanak ki. Ez a helyzet elfogadhatatlan."

Az ENSZ Közgyűlése 2006. decemberében jelölte ki 2008-at a Nemzetközi Köztisztaság  Évének, annak elősegítése érdekében, hogy ez a világméretű válság a nemzetközi napirend elejére kerüljön.

"Ma, a tervezési szakaszból átléptünk a végrehajtás fázisába", mondta Ő Királyi Felsége Willem Alexander holland herceg, az ENSZ-főtitkár Vízügyi és Köztisztasági Tanácsadó Testületének (UNSGAB) elnöke. "Alapvető fontosságú, hogy lendületet kapjon a fejlődés, ha teljesíteni akarjuk a Millenniumi fejlesztési célok köztisztasági vállalásait, és ez ugyancsak érinti a többi fejlesztési célt is."

Habár 1990 és 2004 között világszerte több mint 1,2 milliárd ember jutott hozzá jobb köztisztasági lehetőséghez, körülbelül 2,6 milliárd ember - köztük 980 millió gyermek - továbbra is ezek hiányával kénytelen együtt élni. A világnak gyorsabb fejlődést kell produkálnia a Millenniumi fejlesztési célok eléréséhez, hogy 2015-re felére csökkentse az alapvető köztisztasági viszonyokat (mint például az egyszerű latrinák meglétét) nélkülözni kényszerülő emberek arányát.

Ha a jelenlegi trendek folytatódnak, 2015-re 2,4 milliárd ember nem jut hozzá az alapvető köztisztasági lehetőségekhez, köztük gyermekek is, akik a jövőben is életükkel, a taníttatásból való kimaradásukkal, betegséggel, alultápláltsággal és szegénységgel fizetik meg ennek az árát.

A mellékhelyiségek hiánya a nőket és lányokat kiszolgáltatottá teszi az erőszaknak, ha dolgukat csak az este leszállta után, elhagyatott területeken végezhetik el. A köztisztaság hozzátartozik a méltósághoz, az egyedülléthez és a biztonsághoz, különösen a nők és lányok esetében. A tisztességes illemhellyel ellátott iskolák lehetővé teszik a gyermekek, mindenekelőtt a pubertás kort elérő lányok számára, az oktatási rendszerben való maradást.

"A tiszta, biztonságos és méltóságteljes illemhelyek és kézmosási lehetőségek megléte az iskolákban elősegítik, hogy a fiatal lányok megkapják azt az oktatást, amelyre szükségük van, és amelyet megérdemelnek", nyilatkozta Ann M. Veneman, az UNICEF ügyvezető igazgatója. "Ha a fiatal lányok tanulhatnak, az az egész közösség javát szolgálja. A Nemzetközi Köztisztasági Év a köztisztasági beruházások szükségességére világít rá világszerte."

A jövő évben a képességfejlesztési kezdeményezések részeként nagyszabású regionális konferenciákat rendeznek a köztisztaságról, amelyek közül az egyik kifejezetten az iskolai köztisztaságra fókuszál majd. Ezen kívül elő kívánja segíteni a köz- és magánszféra közti partnerséget, hogy egymás erejét kiegészítve elérhetővé tegyék a gyorsabb fejlődést, felhívják a figyelmet a köztisztaság ügyére és támogassák azt, további pénzügyi forrásokat rendeljenek a probléma megoldására, és fejlesszék az országos szintű terveket erre vonatkozóan.

A becslések szerint a köztisztasági állapotok fejlesztése több mint egyharmadával csökkentheti a fiatal gyerekeknél előforduló hasmenéses halálesetek számát. Ha mindez higiéniás tájékoztatással is párosul, például a helyes kézmosás bemutatásával, a halálesetek akár kétharmada is megelőzhető lenne. Ez elősegítené a gazdasági-társadalmi fejlődést is az olyan országokban, ahol a munkahelyről és iskolából kimaradó emberek megbetegedése a szegényes köztisztasági állapotokra, mint fő okra vezethető vissza.

 

A fejlődés eléréséhez a magán- és közszféra széleskörű együttműködésére, a közösségek bevonására és a közfigyelem felkeltésére van szükség. Hozzávetőlegesen évi 10 milliárd dollárnyi beruházással 2015-re felére csökkenthető lenne a nem megfelelő köztisztasági viszonyok között élő emberek aránya, a támogatás fenntartásával pedig egy-két évtizeden belül a világ egészére vetítve is megoldódnának a köztisztasági problémák. Ez az összeg a világ 2005-ös katonai költségvetésének kevesebb mint egy százaléka, egyharmada a világ becsült ásványvíz kiadásának, illetve körülbelül megegyezik azzal, amit az európaiak jégkrémre költenek minden évben. Amíg a köztisztaságra fordítandó összeg nem megterhelően magas, a beruházás megtérülése potenciálisan nagy.

A 2008-as tematikus év megnyitása az ENSZ Gazdasági és Társadalmi Ügyek Részlegének (UNDESA) és a UN Water Task Force for Sanitation közös szervezésében zajlott. Az eseményen az ENSZ tagállamai, civil szervezetek, állampolgári csoportok, akadémikusok, a magánszféra képviselői és az ENSZ-főtitkár Tanácsadó Testületének tagjai vettek részt.

"A köztisztaság nem egy mocskos szó, hanem az emberi jólét és a fenntartható fejlődés kritikus tényezője" - vélte Sha Zukang, az ENSZ gazdasági és szociális ügyekkel foglalkozó főtitkár-helyettese. "Rá kell világítanunk erre a csendben zajló válságra".

* *** *

Bővebb tájékoztatásért kérjük keresse munkatársainkat:

Martina Donlon, UN Department of Public Information
Tel: 212 963 6816, Email: donlon@un.org

Kate Donovan, UNICEF Media
Tel: 212 326 7452, Email: kdonovan@unicef.org

Vagy látogassa meg a következő honlapot: www.sanitationyear2008.org

Szerkesztői jegyzet:

Az ENSZ-főtitkár Vízügyi és Köztisztasági Tanácsadó Testülete ( www.unsgab.org) egy független szerv, amely javaslatokkal látja az ENSZ főtitkárát a politikák és programok alakítását illetően, és globális akcióterveket állít fel vízügyi- és köztisztasági kérdésekben. A UN Water ( www.unwater.org) egy koordinációs mechanizmus, amely a globális vízügyi problémák megoldásában jelentős szerepet vállaló ENSZ ügynökségekből, programokból és alapokból áll.