Sajtóközlemények

  UNIS/OS/117
  11 October 2005

  Az Egyesült Nemzetek Világűr Irodája a katasztrófák csökkentésében jelentős szerepet tulajdonít a műholdas-technológiának

  Az ENSZ a mentési munkálatok elősegítése érdekében elérhetővé teszi az ázsiai földrengés után készült műhold-felvételeket

  BÉCS, 2005. október 11. (Az Egyesült Nemzetek Bécsi Tájékoztató Szolgálata) Idén is október 12-én tartja meg az ENSZ a természeti katasztrófák csökkentésének nemzetközi napját, mint ahogy ezt szokásosan október második szerdáján teszi.

  A természeti katasztrófák csökkentésében fontos, bár széles körben nem különösebben ismert szerepet játszik az űrtechnológia. A természeti katasztrófák romboló hatásának csökkentése érdekében az ENSZ Világűr Iroda (OOSA) egyebek között arra törekszik, hogy az űrkutatás hasznosítható eredményeit, a műholdak alkalmazását még a fejlődő országok számára is elérhetővé tegye.

  A műholdak táv-érzékelő rendszere lehetővé teszi, hogy a természeti katasztrófa sújtotta térségről olyan információkat közöljenek, melyek segítségével megállapítható a rombolás pontos kiterjedése, következtetni lehet belőlük a katasztrófa további terjedésének irányára, valamint lényeges információkhoz juthatunk a mentési munkák megtervezéséhez és kivitelezéséhez. A műholdas kommunikációs technológia akkor is használható, ha a katasztrófa sújtotta területen a földi rendszerű távközlési infrastruktúra összeomlott. Ilyen jellegű megoldásokat már általánosan használnak úgy a fejlett, mint a fejlődő országokban a katasztrófa-helyzetek megoldása során. Az Egyesült Nemzetek az Űrkutatás Alkalmazásról szóló programjában (ENSZ Program az Űrkutatás Alkalmazásáról) sorában szerepelt a Világűr Iroda (OOSA) néhány, a témában már megtartott "műhely-megbeszélés" is. A tanácskozások fő célja az volt, hogy a katasztrófák felszámolásának programjaiba a világ minden táján építsék be és alkalmazzák az űrkutatás eredményeit.

  A múlt szombaton Pakisztánt, Indiát és Afganisztánt sújtó Richter-skála szerinti 7,6-es erősségű földrengés esetében az Egyesült Nemzetek a földrengés előtt és az azt követően készített felvételeket is elérhetővé tette a mentési intézkedések megkönnyítése érdekében. Az ENSZ a Jelentős és Űrbéli Katasztrófákról szóló Kartája (Charter Space and Major Disasters) célul tűzte ki, hogy egységes rendszerbe foglalt űrkutatási adatokat és azok értékelését arra feljogosított felhasználók útján eljuttassa az ember vagy természet által okozott katasztrófák áldozataihoz.

  A Világűr Iroda (OOSA) 2003-ban a fent megjelölt nemzetközi szerződés, a Karta együttműködő szervezete lett. Ezzel az ENSZ rendszere alkalmassá vált arra, hogy a Világűr Iroda által létesített "forró dróton" keresztül a vészhelyzetekre adandó válaszokhoz adatokat kérjenek a Karta hét űrkutatási állomásától. 2003 augusztusa óta az ENSZ 21 alkalommal vette igénybe a Karta nyújtotta lehetőségeket áradások és földrengések utáni helyzet felmérésére Kínában, a Dominikai Köztársaságban, Etiópiában, Guyanában, Haitiben, Kenyában, Namíbiában, Nepálban, Pakisztánban és a Fülöp-Szigetek esetében. A hurrikán és tájfun okozta károk következményeinek felmérését segítette a Karta Grenadában, Haitin és a Fülöp-Szigeteken, a földrengéseknél pedig Afganisztánban, Indiában, Iránban és Marokkóban nyújthatott segítséget. Az Észak-Koreában bekövetkezett vasúti-szerencsétlenségről, illetve az Indiai-Óceán térségében pusztított cunaminál, valamint legújabban a Közép-Amerikát sújtó Stan elnevezésű hurrikán okozta áradásokról és földcsuszamlásokról, illetve az indiai-pakisztáni határvidéken bekövetkezett földrengés mértékéről szolgált értékes információval a Kartában foglaltak szerint létrehozott észlelőrendszer.

  Az ENSZ Közgyűlése 2001-ben döntött úgy, hogy megemlékezik a természeti katasztrófák csökkentésének nemzetközi napjáról, hogy ezzel a természeti katasztrófák elleni fellépések ügyében összegyűlt ismereteket világszerte terjessze, ezek felhasználását támogassa. Az Egyesült Nemzetek erre irányuló programja kiterjed a katasztrófák megelőzésére, káros hatásainak csökkentésére és az érintett lakosság prevenciós célú felkészítésének hatékonyabbá tételére. A katasztrófák okozta problémák megoldása világméretekben elterjesztett és bevált módszerekkel a mentési munkák-, az érintettek túlélési- és (a katasztrófát követően) megélhetési esélyei növelhetők, az áldozatok száma pedig jelentős mértékben csökkenthető.

  Az ENSZ Világűr Iroda (OOSA) az ENSZ Közgyűlés, valamint a Világűr Békés Felhasználásának Bizottsága és két albizottsága, a Tudományos-technikai Albizottság és a Jogi Albizottság határozatait hajtja végre. Az Iroda felel a világűr békés felhasználásáról szóló nemzetközi együttműködés előmozdításáért, és támogatja a fejlődő országokban az űrkutatás és űrtechnológia terén eddig elért eredmények felhasználását.

  A bécsi székhelyű OOSA elérhetősége az interneten: http://www.unoosa.org  

  A Természeti Katasztrófák megelőzésének Nemzetközi Napjáról bővebb információ a

  http://www.unisdr.org/eng/public_aware/world_camp/2005/2005-press-kit.htm

  internetes oldalon.

  Bővebb információért az ENSZ Világűr Irodájáról (OOSA) kérjük forduljon az OOSA munkatársához:

  Quais Sultan
  OOSA-Programfelős
  Telefon: +43-1-260-60-4962
  E-mail: quais.sultan@unvienna.org