Események

Megtekinthető "A megtévesztés állama: A náci propaganda hatalma" című kiállítás

BUDAPEST, június 26. (ENSZ Információs Szolgálat) - Közel százan látták a holokauszt poszterkiállítást június 19-én a kiállítás megnyitásának első napján a magyar fővárosban, Budapesten. Magyarország lett így a 35. ország, ahol megtekinthető "A megtévesztés állama: A náci propaganda hatalma" című kiállítás, amely először az egyesült államokbeli Washington D.C.-ben került kiállításra.

A kiállításon a bécsi ENSZ Információs Szolgálat (UNIS) igazgatója Martin Nesirky megnyitóbeszédet tartott, aki a kiállítás egyik tanulságaként kihangsúlyozta annak fontosságát, hogy "maradjunk éberek és álljunk ki a gyűlölet ellen".

A megnyitó előtt egy érdekes panelbeszélgetésre került sor a náci propaganda hatalmáról, amelynek keretében szó esett a propaganda szerepéről és eszközeiről, valamint a náci propaganda és az akkori Magyarországon és Romániában jelenlévő propaganda hasonlóságairól. A náci propaganda hatalmáról szóló kiállítással együtt, valamint ahhoz kapcsolódva tekinthető meg egy másik kiállítás is, amely a magyar szélsőjobboldali pártok által a politikai erejük növelésére használt, utcákon terjesztett hasonló témájú történelmi magyar posztereket és szlogeneket mutatja be.

A panelbeszélgetést, amely Paul Shapiro, az Amerikai Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeum Felsőfokú Holokauszt Tanulmányok Központ igazgatójának és Jakab Attila, a Holokauszt Emlékközpont történészének részvételével zajlott, Prof. Grósz Andor a Holocaust Közalapítvány kuratóriumi elnöke nyitotta meg, a moderátor Németh Linda, a Holokauszt Emlékközpont történésze volt.

A megnyitóra a Páva utcai zsinagógában került sor, amely a Holokauszt Emlékközponthoz tartozik. A kiállítás június 19-től egészen októberig a helyszínen megtekinthető, mielőtt vándorkiállításként bejárja az országot.

A kiállítás budapesti megrendezésében részt vett a Holokauszt Emlékközpont és a bécsi UNIS, együttműködve az Egyesült Nemzetek Holokauszt és Közkapcsolati Programjával, valamint az Amerikai Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeumával.