Események

Afrikára fókuszálnak a diákok a 2. Budapesti ENSZ-modell Konferencián

BUDAPEST, április 5. (ENSZ Információs Szolgálat) - 22 országból közel 200 egyetemi hallgató vett részt a 2. Budapesti ENSZ-modell Konferencián (MUNAPEST), amely 2016. március 22. és 26. között került megrendezésre. Az International Diplomatic Students Association (IDSA) által szervezett, témájában határozottan Afrikára összpontosító ötnapos eseményre a magyar fővárosban került sor. A konferenciát helyszínként az Eötvös Loránd Egyetem, a Külgazdasági és Külügyi Intézet, valamint a Fővárosi Közgyűlés is támogatta.

Martin Nesirky a bécsi ENSZ Információs Szolgálat (UNIS Vienna) igazgatója, a MUNAPEST Közgyűlés elnökének, Száva Antalnak és a MUNAPEST főtitkárának, Rácz Gábornak felszólalását követően mondta el megnyitó beszédét. Nesirky igazgató utalva a 2016-os MUNAPEST témájára, - "Afrika - a fejlesztés előmozdítása a konfliktusok kezelésén keresztül" - elismerte a résztvevők témaválasztását, mivel az afrikai kontinens nem kap megfelelő hangsúlyt az ENSZ-modellezéseken. Nesirky igazgató a téma fontosságának érzékeltetése érdekében megemlítette, hogy Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár két főtitkári ciklusa alatt gyakran utazott Afrikába és elmondta, hogy "akkor Önök is összhangban vannak a főtitkár gondolkodásával és prioritásaival."

Martin Nesirky kiemelte annak fontosságát is, hogy a MUNAPEST foglalkozik a tiszta ivóvíz hiányával a konfliktusövezetekben, mivel épp március 22-én volt a víz világnapja. Továbbá a 17 fenntartható fejlődési cél közül a hatodik is a tiszta ivóvíz szükségességével foglalkozik, ami Nesirky igazgató szerint az életet és a munkát is jelenti. Megemlítette azt is, hogy a MUNAPEST nagy hangsúlyt fektetett az interkonnektivitásra, arra a rendszerre, amelyben a bizottságoknak közösen kell dolgozniuk, hogy elérjék céljaikat: "elengedhetetlen a bizottságok közötti kommunikáció", mondta Martin Nesirky. Ezt követően a Magyar ENSZ Társaság főtitkára Gömbös Ervin beszédében megemlítette, hogy idén lesz az ENSZ Társaságok Világszövetsége (WFUNA) megalapításának 70. évfordulója, valamint kiemelte az ENSZ-modell konferenciák fontosságát a világon.

A MUNAPEST hivatalos programjának keretében egy Diplomats' Soirée-re is sor került, ahol a delegáltaknak lehetőségük volt informálisan beszélgetni nagykövetekkel, attasékkal és szervezetek képviselőivel. Vadlövő Judit a UNIS Vienna magyarországi képviselője szintén jelen volt az estélyen, ahol rövid beszédet mondott.

A 2016-os MUNAPEST keretében zajló tárgyalások Afrikához kapcsolódó témákban folytak: a líbiai polgárháború és küzdelem az Iszlám Állam ellen Észak-Afrikában; az Afrikai Készenléti Erő reformja; a terrorizmus által okozott veszélyek a békére és biztonságra nézve (Boko Haram, Al-Shabab és az Iszlám Állam Afrikában); válasz az emberi jogok megsértésére, külön figyelemmel a konfliktusövezetekben történő vallási alapú erőszakra; a fegyveres konfliktusok által okozott észak-afrikai menekültkrízis enyhítése; a tiszta ivóvízhez való hozzáférés javítása konfliktusövezetekben; a fegyverkereskedelem kérdésének tárgyalása, valamint az infrastruktúra-fejlesztések finanszírozása konfliktus utáni övezetekben.