Események

A holokausztra emlékeztek Bécsben, ahol ismét elhatározták a kegyetlenségek megelőzését

BÉCS, 2016. január 27. - Timna Brauer osztrák zenész és Korcsolán Orsolya magyar hegedűművész léptek fel ma az Egyesült Nemzetek bécsi központjában a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából. Egy dalt adtak elő héberül, utána pedig egy "Mir lebn eybig" című jiddis dalt, ami azt jelenti "Tovább élünk".

Emléknapi üzenetében Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár elmondta, hogy "a holokauszt árnyékából és a második világháború kegyetlenségeiből létrehozták az Egyesült Nemzeteket, hogy ismét megerősítsék az egyes ember méltóságába és értékébe vetett hitet, és hogy biztosítsák mindenki jogát az egyenlő és diszkriminációmentes élethez."

"Ezek az alapelvek ma is nélkülözhetetlenek. Az emberek, beleértve a háború, üldöztetés és nélkülözés elől menekülők millióit, továbbra is diszkriminációtól és támadásoktól szenvednek világszerte. Kötelességünk emlékezni a múltra és segítenünk azokat, akiknek most van ránk szükségük."

A megemlékezést Izrael és Lengyelország Állandó Képviseletei a bécsi ENSZ mellett, és a bécsi ENSZ Információs Szolgálat szervezték közösen, amelyre a Bécsi Nemzetközi Központban a Rotundán került sor.

Mordechai Fiksler rabbi elmondta a holokauszt áldozatainak gyászolásáról szóló "El Maleh Rachamim" zsidó imát, majd meggyújtották az emlékgyertyát.

Jurij Fedotov az Egyesült Nemzetek Bécsi Hivatalának főigazgatója megköszönte az eseményen lévők részvételét, ahol a holokauszt áldozataira emlékeztek és megtisztelték emléküket, valamint tisztelettel adóztak azoknak a túlélőknek és katonáknak, akik felszabadították a koncentrációs táborokat. Jurij Fedotov külön kiemelte Fiksler rabbit és a tehetséges zenészeket, akik elmondása szerint művészetük erejével nagyon meghatóan közvetítették az esemény súlyát.

Egy megérintő előadásban Korcsolán Orsolya magyar hegedűművész Kuti Sándor magyar zeneszerző hegedű-szólószonátáját játszotta, amely a magyar zeneszerző utolsó elkészült darabja volt mielőtt megölték 1944-ben egy náci munkatáborban. Daniele Lahner fuvolaművész és a Goldegg String Quartet is felléptek az emléknapon, akiket Miguel Kertsman vezényelt.

Izrael állandó képviselője Talya Lador-Fresher nagykövet és Lengyelország állandó képviselője Adam Bugajski nagykövet is beszédet mondtak az eseményen.

A lengyel nagykövet egy különleges okiratot kapott Wladyslav Bartoszewski emléke és hagyatéka iránti tisztelet elismeréseként, aki társadalmi aktivista, újságíró és ellenálló harcos volt a második világháború alatt, majd bebörtönözték Auschwitzban.

A megemlékezést követően Martin Nesirky a bécsi ENSZ Információs Szolgálat igazgatója és az esemény moderátora minden jelenlévőt meghívott egy kiállításra a Rotundán, amely a holokausztot mutatja be a második világháborúval összefüggésben, valamint az Egyesült Nemzetek létrehozását.

Ciné-ONU

A nemzetközi emléknappal kapcsolatos események részeként "A hegedű visszatérése" címmel Ciné-ONU filmvetítésre került sor január 25-én hétfőn. A film egy Stradivarius-hegedű és tulajdonosa Bronislaw Huberman lengyel zsidó virtuóz hegedűművész történetét mondja el. Huberman Palesztinába ment a második világháború előtt és számos zsidó zenészt mentett meg a náciktól. Szeretett hegedűjét New York-ban ellopták és soha nem látta többet. Évekkel később, halálát követően a hegedű újra előkerült miután halálos ágyán meggyónta az a férfi, aki ellopta. Végül Joshua Bell ismert hegedűművész vette meg a hegedűt és visszatért Lengyelországba egy koncert erejéig.

A filmet követően egy beszélgetésre került sor Avishai Kfirrel az izraeli Haifa Cinematheque igazgatójával; Sebastian Rejakkal, aki a lengyel külügyminiszter zsidó diaszpórákkal való kapcsolattartásért felelős különleges megbízottja és Primavera Driessen Gruberrel az ausztriai székhelyű Orpheus Trust alapítójával.