Események

A civil társadalom képviselői egy általunk vágyott jövőt építenek Bécsben

BÉCS, 2015. október 19. - A civil társadalom, valamint az Osztrák Külügyi és ENSZ Társaság, a Magyar, a Szlovák és a Szlovén ENSZ Társaságok képviselői két napos konferencián vettek részt, ahol a civil társadalom és az ENSZ Társaságok szerepéről egyeztettek az új 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszer népszerűsítésében.

A találkozót a bécsi ENSZ Információs Szolgálat (UNIS) szervezte az Osztrák Külügyi és ENSZ Társasággal közösen, amelyre október 18. és 19. között került sor az Osztrák Külügyi és ENSZ Társaság épületében és a Bécsi Nemzetközi Központban (VIC).

Gerhard Pfanzelter volt ENSZ-nagykövet és a WFUNA összekötő munkatársa, valamint Irene Hoeglinger-Neiva a UNIS közkapcsolatokért felelős munkatársa üdvözölte a résztvevőket Stallburgban, ahol az Osztrák Külügyi és ENSZ Társaság irodája is található.

Bernd Hermann az Osztrák ENSZ Ifjúsági és Hallgatói Egyesület, a bécsi Külügyi Akadémiai Fórum (UNYSA-AUSTRIA) elnöke bemutatta az Osztrák Külügyi és ENSZ Társaság és ifjúsági szervezetének (UNYSA) mandátumát, felépítését és tevékenységeit.

A bécsi városnézést követően a résztvevők számára Bécs városa fogadást adott.

A konferencia második napján a bécsi ENSZ Központ főigazgató-helyettese Dennis Thatchaichawalit üdvözölte a résztvevőket. Nyitóbeszédében rámutatott az Egyesült Nemzetek és a civil társadalom között régóta fennálló kapcsolatra, valamint kiemelte az NGO-k és az ENSZ Társaságok fontos szerepét az ENSZ-szel való együttműködésben:

"Az elmúlt hét évtized alatt az ENSZ Társaságok jelentős partnerei voltak az Egyesült Nemzeteknek. Aktívan keresik a lehetőséget arra, hogy az ENSZ munkáját népszerűsítsék a társadalom körében és gyakran lépnek fel sikeresen kormányaiknál és más érdekcsoportoknál az Egyesült Nemzetek támogatása érdekében."

"A nem-kormányzati szervezetek szintén fontos szerepet játszanak az Egyesült Nemzetek széleskörű tevékenységeinek támogatásában, valamint felelősségre is vonják az ENSZ-t, amikor arra szükség van."

Kiemelte a civil társadalom aktív szerepét az új fenntartható fejlődési keretrendszer kialakításában, amely 2016. január 1-jétől váltja fel a Millenniumi Fejlesztési Célokat. Thatchaichawalit úr hangsúlyozta, hogy "az Egyesült Nemzetek nagyban függ majd az új célok végrehajtása során a civil szervezetekkel kialakított erős kapcsolatoktól."

A nyitóbeszéd után Irene Hoeglinger-Neiva a UNIS közkapcsolatokért felelős munkatársa tartott előadást "a civil társadalom szerepéről az ENSZ prioritásai különösen a Fenntartható Fejlődési Célok (SDG-k) népszerűsítésében." Majd a bécsi székhelyű ENSZ-ügynökségek pl. az UNIDO, UNCITRAL, UNODC, OOSA és az IAEA szakértői mutatták be legjobb gyakorlataikat, hogy saját munkájuk során miként ültetik át a gyakorlatba a fenntartható fejlődést és az SDG-ket.

Ezt követően a bécsi UNIS igazgatóhelyettese Anne Thomas adott áttekintést arról, hogy miként lehetne az ENSZ munkáját kommunikálni a fenntartható fejlődés és az SDG-k szemszögéből a társadalom és egyéb célcsoportok felé, megemlítve számos olyan lehetőséget, amelyek már elérhetők a UNIS-nál és más ENSZ-honlapokon.

Délután a résztvevők, - beleértve az ENSZ Társaságok képviselőit; az ENSZ modell konferenciák szervezőit; egyetemek képviselőit; az olyan NGO-k képviselőit, akik civil szervezeteket magukban foglaló ernyőszervezetektől jöttek, mint a Szlovén NGO Platform a Fejlesztési Együttműködésért és Fejlesztési Segélyért "SLOGA"; a magyar "HAND" Nemzetközi Humanitárius és Fejlesztési Civil Szövetség; az osztrák Fejlesztéssel és Humanitárius Segítségnyújtással Foglalkozó Platform, a "Global Responsibility"; az osztrák NGO, Baobab; a Szlovák Kommunikációs és Fejlesztési Központ (SCCD); a bécsi NGO-k Bizottsága a Fenntartható Fejlődésért - beszéltek egymással tevékenységeikről, munkájukról és a fenntartható fejlődés közös népszerűsítésének lehetőségeiről.

"Az új fenntartható fejlődési keretrendszer kommunikációja közös kihívásunk lesz a következő 15 évben, valamint az is, hogy így a Fenntartható Fejlődési Célokat közelebb hozzuk az emberekhez", hangsúlyozta Adriana Aralica a SLOGA politikai és tájékoztatási munkatársa.

Vid Tomić a Szlovén ENSZ Társaság ifjúsági szekciójának ügyvezető testületi tagja azt mondta, hogy "az ötletek cseréje nagyon hasznos volt és hálásak vagyunk a bécsi UNIS-nak a találkozóért, hogy megbeszélhessük, miként tudjuk hatékonyan megoldani ezt a közös kihívást. Biztos vagyok abban, hogy a találkozó kiváló alapot nyújt a jövőbeli együttműködéshez és a régióban lévő NGO-k közös tevékenységeihez."

Benyák Barnabás a BIMUN 2016 főtitkára elmondta, hogy "igazán elképesztő két napot töltöttünk gondolatébresztő beszélgetésekkel, amelyek számos új ötletet vetettek fel, valamint olyan fantasztikus emberekkel, akik megosztották saját történetüket azzal kapcsolatban, hogy mit tesznek a közös, nemes célok elérése érdekében."

A Szlovák ENSZ Társaság tagja Natalia Hlavata elmondta, hogy "nagyon hálásak vagyunk a bécsi kapcsolatépítő találkozó szervezőinek a lehetőségért, hogy hasonló szellemiségű emberekkel találkozhattunk, akik közös céljaink eléréséért dolgoznak, vagyis az ENSZ munkáját támogatják országaikban. A találkozó eredményeit biztosan fel fogjuk használni a jövőben a Szlovák ENSZ Társaság munkájában."

Christine Stix-Hackl osztrák nagykövet, Dán Károly Magyar nagykövet, Andrej Benedejčič szlovén nagykövet, valamint Albin Otruba a szlovák állandó képviselő helyettese csatlakoztak a kapcsolatépítő találkozó második napján a résztvevők számára adott fogadáshoz.

További információk