A Közgyűlés 69. ülésszaka

Cselekvés a fejlesztésért az ENSZ Közgyűlés 69. ülésszakának témája

Az ENSZ Közgyűlés szeptember 16-án kezdődő 69. ülésszakának témája: "A 2015 utáni átalakító fejlesztési agenda kidolgozása és végrehajtása". A 69. ülésszak elnökeként az ugandai Sam Kahamba Kutesa megválasztását követő beiktató beszédében elmondta, hogy az ülésszak témája "kiemeli, hogy nem csak a 2015 utáni fejlesztési agenda kidolgozására és elfogadására szükséges összpontosítani, hanem sokkal inkább az agenda hatékony végrehajtásának biztosítására."

A kezdő hét tanácskozásait követően azonnal számos magas szintű eseményre kerül sor.

Klímacsúcs 2014 - szeptember 23.

Az Egyesült Nemzetek főtitkára Ban Ki-Mun által összehívott Klímacsúcson várhatóan több mint száz állam- és kormányfő vesz részt. A Klímacsúcs célja, hogy ösztönözze a politikai hajlandóságot a klímaváltozással kapcsolatos cselekvés és egy globális klíma megállapodás 2015-ben való megvalósítása iránt, valamint felgyorsítsa az ambiciózus cselekvést a klímaváltozás és a fenntartható fejlődés terén.

További információ

Általános vita - szeptember 24-től október 1-ig

Szeptember 24-én, szerdán kezdődik és egy héten keresztül tart a Közgyűlés éves általános vitája, ahol az állam- és kormányfők, valamint más magas szintű nemzeti tisztségviselők összegyűlnek, hogy megosszák nézeteiket a világ halasztást nem tűrő ügyeiről.

Világkonferencia az őslakos népekről - szeptember 22. és 23.

Ez az első ilyen magas szintű találkozó, amelynek célja, hogy rávilágítson az őslakos népeket érintő témákra, valamint megossza az őslakosok jogainak érvényesítésével kapcsolatos jó gyakorlatokat, amelyek az Egyesült Nemzetek Őslakos Népek Jogairól szóló Nyilatkozatában és más dokumentumokban megjelölt céloknak megfelelően valósulnak meg.

További információ

Különleges ülésszak a Népesedésről és Fejlődésről szóló Nemzetközi Konferencián elfogadott Akciótervről - szeptember 22.

Egy különleges ülésszakra kerül sor, amely számba veszi az elmúlt 20 évben való megvalósítását annak a társadalmi és gazdasági haladás előmozdítására kidolgozott Akciótervnek, amelyet az 1994-ben Kairóban megrendezett Népesedésről és Fejlődésről szóló Nemzetközi Konferencián fogadtak el. Az ülésszak további célja, hogy megújítsa a politikai támogatást ezen célok elérése érdekében "2014. után is."

A Közgyűlés során megrendezésre kerülő eseményekkel kapcsolatban további információk rendszeresen közzétételre kerülnek a honlapunkon.